Vefat eden annemden Üvey anneme miras geçer mi?
Merhabalar annem vefat etti ve babam ikinci evliliğini yaptı 200 metre karelik bir arsa üstünde ( tapuda arsa diye geçiyor kat mülkiyeti yok ) 4 daire 1 dükkan var 100 metre karesi vefat eden annemin üzerine tapulu diğer 100 metre kare ise vefat eden babamın üzerine kayıtlı bu yerin satılmasını ve herkesin payını almasını uygun gördük ve satışa çıkardık. üvey anneme babamın hakkından bir pay düşüyor annemin payından normalde babamında hak alması lazım ama babam vefat ettiği için annemin payı babama geçermi ve bu paydan üvey annem faydalanırmı şimdiden cevaplarınıza teşekür ederim.
Cevap: Vefat eden annemden Üvey anneme miras geçermi
Anneniz babanızdan önce vefat ettiği için, anneniz üzerine kayıtlı malların dörtte biri babanıza, kalanı ise çocuklarına geçer. Babanız vefat ettiğinde ise, babanızın üzerine kayıtlı malların dörtte biri üvey annenize, kalanı çocuklara geçer.
Daha da açıklamak gerekirse 200 m2 olan arsada; annenizin payı olan 100 m2 arsanın 25 m2 si babanıza, 75 m2 si çocuklara geçer. Babanızın da 100 m2 olan arsa payı kalan 25 m2 miras ile birlikte 125 m2 olur. Babanız vefat ettiğinde toplam 125 m2 olan arsa payının 31,25 m2 si üvey annenize, 93,75 m2 si çocuklara kalır.
Yani 200 m2 lik bir arsanın bölüşümü; üvey annenize 31,25 m2, çocuklara ise 168,75 m2 olur. Bu 168,75 m2 kardeş sayısına bölünür.
Cevabınız için teşekürler
birşey daha sormak istiyorum annem öldükten sonra miras paylaşılmadı daha sonra babam ikinci evliliğini yaptı yinede babama ve babamdan üvey anneme pay düşermi.
Alıntı:
hmirmak rumuzlu üyeden alıntı
Anneniz babanızdan önce vefat ettiği için, anneniz üzerine kayıtlı malların dörtte biri babanıza, kalanı ise çocuklarına geçer. Babanız vefat ettiğinde ise, babanızın üzerine kayıtlı malların dörtte biri üvey annenize, kalanı çocuklara geçer.
Daha da açıklamak gerekirse 200 m2 olan arsada; annenizin payı olan 100 m2 arsanın 25 m2 si babanıza, 75 m2 si çocuklara geçer. Babanızın da 100 m2 olan arsa payı kalan 25 m2 miras ile birlikte 125 m2 olur. Babanız vefat ettiğinde toplam 125 m2 olan arsa payının 31,25 m2 si üvey annenize, 93,75 m2 si çocuklara kalır.
Yani 200 m2 lik bir arsanın bölüşümü; üvey annenize 31,25 m2, çocuklara ise 168,75 m2 olur. Bu 168,75 m2 kardeş sayısına bölünür.
evet bu aynen doğru en son sorduğunuz sorunun çevabı da burda malpaylaşımı yapmaması mirastan farağat anlamına gelmez orda gine hakkı var ve yükarıdaki miktar aynen doğrudur.
Alıntı:
Parça parça soruyorum kusura bakmayın lütfen şimdi bu yer 260,000,00 tl ye satışı için karar verdik biz 9 kardeşiz sizin verdiğiniz oranlara göre yaptığım hesap doğrultusunda üvey anneme düşen pay 40,625,00 tl biz 9 kardeş olduğumuz için kardeş başına 24,375,00 * 9 = 219,375,00
yani 219,375,00 + 40,625,00 = 260,000,00 tl oluyor
şimdi üvey annem ben 90,000,00 tl altına imza atmam diyor mahkemeye taşısak bu sorunu ne kadar sürer bide ayrı bir sorun var tapuların raiş bedeli düşük bunlar bizi nasıl etkiler.teşekürler.
90.000.-TL. nerden çıktı? Tapuda göstereceğiniz satış rakamı mı bu? Yoksa üvey annenize hissesi mukabili ödemeyi teklif ettiğiniz rakam mı?
Alıntı:
ELRONDTARALOM rumuzlu üyeden alıntı
Parça parça soruyorum kusura bakmayın lütfen şimdi bu yer 260,000,00 tl ye satışı için karar verdik biz 9 kardeşiz sizin verdiğiniz oranlara göre yaptığım hesap doğrultusunda üvey anneme düşen pay 40,625,00 tl biz 9 kardeş olduğumuz için kardeş başına 24,375,00 * 9 = 219,375,00
şimdi üvey annem ben 90,000,00 tl altına imza atmam diyor mahkemeye taşısak bu sorunu ne kadar sürer bide ayrı bir sorun var tapuların raiş bedeli düşük bunlar bizi nasıl etkiler.teşekürler.
Mahkameye taşırsanız icra yolu ile satışa çıkar ve bilirkişi tarafından beyan edilecek bir bedel ile satışa sunulur ya siz üvey annenizinkini alırsınız yada üvey anneniz sizinkini tabi birde başkalarınında bu satışa girme ihtimali var
Alıntı:
ELRONDTARALOM rumuzlu üyeden alıntı
Üvey annenize kanuni durumun böyle olduğunu anlatın, gerekirse bir avukata danışmasını tavsiye edin. Durumun mahkemeye intikal etmesi halinde; kendisi de dahil olmak üzere tüm mirasçıların zarar görebileceğini izah etmeye çalışın.
Sayın avukat arkadaşlar daha iyi bilirler ama benim bildiğim kadarıyla; mahkeme yoluyla satışa çıkarılan emtialar genelde düşük fiyattan satılıyor. Birde başkalarının satışa dahil olması durumunda mülkün elden çıkması ihtimali de var.
.
Alıntı:
Üvey annenize kanuni durumun böyle olduğunu anlatın, gerekirse bir avukata danışmasını tavsiye edin. Durumun mahkemeye intikal etmesi halinde; kendisi de dahil olmak üzere tüm mirasçıların zarar göreceğini izah etmeye çalışın.
Sayın avukat arkadaşlar daha iyi bilirler ama benim bildiğim kadarıyla; mahkeme yoluyla satışa çıkarılan emtialar genelde düşük fiyattan satılıyor.
.
Orası belli olmaz ama zarar görecekleri kesin ama kendileride satışa katıla bilir ve bedeli yükselte bilirler yeni kendi menfaatlerine cevire bilirler kanısındayım.