10 Gün Geç Ödenen Kira ve Evi Boşaltın Denmesi
Merhabalar;
04.09.2009 tarihinde bir ev kiraladım. Evsahibim avukat olduğundan sağlam bir sözleşme sundu ve bende kabul ettim. Kefil istedi, depozito istedi, verdim. Kira sözleşşmesini noterden yapmadık, kefil evsahibi ve kiracı imzalı yazıcı çıktısı şeklinde yaptık.
Sözleşmede der ki;
1- Kira her ayın 4 ile 10 uncu günleri arasında peşin olarak ödenecektir. Herhangi bir ayın kira bedeli vadesinde ödenmemesi durumunda dönem sonuna kadar olan toplam kira bedeli herhangi bir ihtar ve ihbara gerek olmaksızın, kendiliğinden muaccel hale gelir ve toplam bedele TCMB avans faizi oranında temerrüt faizi işlemeye başlar.
Bankaya verdiğim otomatik ödeme talimatında sorun çıktı ve kiranın ödenmediğini farkettik. Kasım ayı kirasını 19 Kasım da hesaba havale yoluyla gerçekleştirdim.
Şimdi evsahibim sözlü olarak der ki,
15 Kasım da evi boşalt. Ben de depozitonu (500 usd) eve yeni kiracı bulduğumda, evin boş kaldığı günleri depozitodan keserek, artakalanı sana iade edeceğim. Evi boşaltmaz isen de nasıl olsa kefilin de sağlam. Kirayı zamanında ödemediğin için 1 yıllık kirayı senden ve kefilinden icra yolu ile alacağım.
Aralık ayı kirası zamanı geldi ve ben de kirayı zamanında yatırdım. Şimdi bu durumda benim ne yapmam lazım.
1- Kira aynı ay içersinde 9 gün geç yattı diye evsahibim 1 yıllık kirayı benden isteyebilir mi? Alabilir mi?
2- Karşılıklı anlaşırsak ve protokol ile sözleşmeyi karşılıklı feshedersek depozitomu nasıl alabilirim?
Sorunuma çözüm mahiyetinde cevap verebilirseniz sevinirim.
Saygılar...
Cevap: 10 Gün Geç Ödenen Kira ve Evi Boşaltın Denmesi
1- Evet
2-Alırsınız.Anlaşırsanız,başka borcunuz harcınız yoksa vermek durumundadır.