Babama Nafaka Davası Açma İstiyorum
Merhabalar,
Ben 13.10.1991 doğumluyum.Sanırım 18 yaşımı doldurmuş bulunmaktayım.Ve annem ile babam 18 senedir ayrılar.Liseyi bitirdim ve bu sene üniversite öğrenimime başladım.Bir üniversitenin eğitim fakültesinde okumaktayım.Şu ana kadar babamdan hiç bir şekilde nafaka veya para talebim olmadı.Fakat eğitimime devam edebilmek için kendisine nafaka davası açmak istiyorum.Annem dul ve yetim maaşı almakta.Bu maaş da 540 tl civarı.Kendimize ait bir mülkümüz de yok.Şuan babam evli ve bir çocuğu var.650 tl civarı bir maaş almakta.Ve kendi üzerine ait mülkleri bulunmakta.En kısa zamanda davayı açmak istiyorum fakat avukat tutabilecek durumda değilim açıkçası.Kısaca izlemem gereken yollar nelerdir?Aylık 300 Tl gibi bir rakam düşünmekteyim daha doğrusu bu rakamı kendim belirleyebilir miyim,yoksa mahkeme mi belirler?Son olarak ben kendisinde şuana kadar maddi hiç bir destek görmedim.Tazminat ya da benzeri gibi bir para(nafaka haricinde)talep etmek hakkım var mıdır?
Yanıt alabilirsem minnettar kalacağım.Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Babama Nafaka Davası Açma İstiyorum
Öncelikle merhaba ve üniversite hayatınızda başarılar dilerim.
18 yaşını doldurmanız babanıza sizin YARDIM NAFAKASI davası açma hakkını verir. Normalde kanuna göre 18 yaşına kadardır ebebey yükümlülüğü ancak okuyorlarsa YARDIM NAFAKASI alma hakları var.
Görevli Mahkeme: Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Dava bağımsız olarak açılır.
KİMLERDEN NAFAKA İSTENEBİLİNİR?
1-Usul(Anne-baba,büyükanne-büyükbaba)
2-Füru( nesebi gerçek olsun-olmasın erkek ve kız çocuğu,torunları)
3-Kardeş(ana-baba bir kardeş yada ana bir veya baba bir kardeş)
Evlat edinen yada evlatlık olan da biribirlerine karşı nafaka ile sorumludur.
Çocuğun babasından yardım nafakası isteyebilmesi için reşit olması gerekir.
Davacının Kardeşten nafaka alabilmesi için ,öncelikle kendisinin zorunluluk icerisinde olduğunu daha sonra da nafaka verdiği takdirde kardeşin hayatında ve harcamalarında bir daralma yada kısıtlama olmaması gerektiğini, yani kardeşinin refah içerisinde olduğunu kanıtlaması gerekir.
Öğrenime devam eden çocuk çalışmaya zorlanamaz, öncelikle anne-babadan ve şartları var ise kardeşten öğretim boyunca nafaka isteyebilir
Yardım nafakası davası açmak için illa avukatınız olmalı mı onu bilemiyorum ama hangi ilde bu davayı açacaksanız, o ilin barosuna gidip maddi durumunuzun olmaması sebebi ile babanıza yardm nafakası davası açmak istediğinizi söyleyin. Sizden bazı evraklar isteyecekler sanırım bu konuda, yani ekonomik durumunuzla alakalı olarak. Size yardımcı olacaklardır.
Çok teşekkür ederim aydınlattığınız için.Bir de son bir soru sormak istiyorum.Acaba davanın sonuçlanması ne kadar sürmektedir?Ve dava açtığım andan itibaren bana nafaka verilmeye başlanır mı?
Teşekkürler,tekrar.
Alıntı:
Can91 rumuzlu üyeden alıntı
Çok teşekkür ederim aydınlattığınız için.Bir de son bir soru sormak istiyorum.Acaba davanın sonuçlanması ne kadar sürmektedir?Ve dava açtığım andan itibaren bana nafaka verilmeye başlanır mı?
Teşekkürler,tekrar.
Nafaka davası yaklaşık bir yıl sürer ve davanın açılma tarihinden itibaren bağlanan ve biriken nafakayı alırsınız.
Hakime öğrenci olduğunuzu ve çok zor durumda olduğunuzu güzelce anlatabilirseniz belki ara kararla bir miktar nafaka verilmesini sağlayabilirsiniz.
Dava açmak için acele etmenizde fayda var.
Birde son not: Babanızdan isteyeceğiniz rakamı giderlerinizden yüksek tutun, çünki hakim tam da istediğiniz rakamı vermez.
Kolay gelsin.
Anneniz ve Babanız boşanırken, hakim sizin için iştirak nafakasına hükmetmiş mi? Kararı bulup bir bakabilir misiniz?
Deniz hanımın yönlendirdiği gibi, bulunduğunuz baronun Adli Yardım bürosuna başvurursanız orada size yardımcı olunacaktır.
Bir husus daha var düzeltilmesi gereken, deniz hanımın alıntıladığı koyu renkli yazılar sanırım Aile Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun'un yayımı tarihinden önce yazılmış bir yazı. TMK 364'ün uygulanması artık Aile Mahkemelerine ait, Asliye Hukuk değil.
Alıntı:
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
Anneniz ve Babanız boşanırken, hakim sizin için iştirak nafakasına hükmetmiş mi? Kararı bulup bir bakabilir misiniz?
Deniz hanımın yönlendirdiği gibi, bulunduğunuz baronun Adli Yardım bürosuna başvurursanız orada size yardımcı olunacaktır.
Bir husus daha var düzeltilmesi gereken, deniz hanımın alıntıladığı koyu renkli yazılar sanırım Aile Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun'un yayımı tarihinden önce yazılmış bir yazı. TMK 364'ün uygulanması artık Aile Mahkemelerine ait, Asliye Hukuk değil.
Av. İlknur hanım düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Alıntı olarak aldığım için farketmemişim. Göz yanılması yaşadım sanırım.
Sayın can91, Av. İlknur hanımın bahsettiği gibi, anne-babanız boşanırken hakimin iştirak nafakası kararı olup olmadığını araştırın.
Alıntı:
Deniz hanımın yönlendirdiği gibi,
Denizblk bayanmı hocam.. biz aylardır abi abi diye sayıklıyoruz.. tühh baltayı taşa vurduk desenize...:)
Alıntı:
dardayım rumuzlu üyeden alıntı
Denizblk bayanmı hocam.. biz aylardır abi abi diye sayıklıyoruz.. tühh baltayı taşa vurduk desenize...:)
Umarım baltayı taşa vuran ben değilimdir. :)
Alıntı:
Aman kimseye birşey olmasın. Sayın dardayım latife yapıyor sağolsun.
Alıntı:
dardayım rumuzlu üyeden alıntı
Alıntı:
Alıntı:
denizblk rumuzlu üyeden alıntı
Aman kimseye birşey olmasın. Sayın dardayım latife yapıyor sağolsun.
Yine anlaşılmadı. Ben latife yaptım denizblk baymı bayanmı anlaşılmadı.. İlknur hanım ya siz ya ben bu baltayı taşa vura vura parçalayacağız anlaşıldı...:)