İş yerinde psikolojik baskı
Arkadaşlar,
Ben 7 yıl 6 aydır bir işyerinde çalışıyorum ve bugün itibariyle 32 haftalık gebelik nedeniyle doğum iznimi açtırdım. Ancak son 3 ayda iş yeri sahibi çeşitli psikolojik baskı ve anlamsız nedenler ile iş yerinden 3 kişiyi işten çıkartı. Kıdem tazminatlarını da ödedi ama çıkışlarını kendileri istifa etmiş gibi gösterdi ve zorla imzalattı. Bana da aynı işlemi yapacaktı ama hamile olduğum için yapamadı.
Ancak geçen haftaki görüşmemizde doğum izni süresince madur olmamam için kıdem tazminatını ödemeyi düşündüklerini ve izin bitiminde beni işe geri almayacaklarını söylediler. Bugün iznimi açtırıp raporumu vermeye gittiğimde ise kriz nedeniyle zor durumda olduklarını ve tazminat dahil, aylık maaşıma istinaden avans şeklinde herhangi ödeme yapamayacaklarını, doğum izni süresince alacağımı ancak ssk'dan 4 ayın sonunda alabileceğimi söylediler.
İş verenin doğum izni süresince herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu olmadığını biliyorum. Ancak son 2 haftadır beni işten çıkaracaklarını söyledikleri için hamile olarak yaşadığım travma ve son görüşmemizde beni özellikle madur etmeye çalışmaları nedeniyle herhangi tazminat davası ( mobbing) açma hakkım varmı? Doğum sonrası artık bende bu işyerinde çalışmak istemiyorum.
Kıdem tazminatımı alarak nasıl ayrıla bilirim?
cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: İş yerinde psikolojik baskı
Sanırım bu MOBBİNG ' e girmiyor. İşyerindeki her sıkıntı mobbing sayılmaz.Mobbing olabilmesi için en az 1 yıl süreyle yıldırma ve psikolojik taciz gerekiyor , örnek verecek olursam aşağılayıcı, hırpalayıcı, kötü niyetli mesaj ve sözlerin Sistematik ve sürekli olarak uygulanması,diğer çalışanların içinde sizin devamlı olarak küçük düşürülmeniz,aşağılanmanız vs.
sizin durumunuz pek girmiyor diye düşünüyorum...
(Hukukçu değilim ,fikir beyan ettim...)
saygılarımla ,