Belgesiz Alacağın Tahsili
Selamlar
5 bini bankadan EFT ile, 15 bini de elden olmak üzere belgesiz olarak 20 bin lira verdiğim kişi borcunu ödemeyip telefonlarıma çıkmayınca noterden ihtarname gönderdim. İhtarnamede "Tarafınıza vermiş olduğum borcun ödenmemesi nedeni ile çok zor duruma düşmekteyim. Bu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde 20.000.00 TL’yi faiziyle tarafıma ödenmez ise tarafınıza hukuk ve ceza davası, ve alacak davası , zarar ziyan davası açılacağı gerekirse tarafınıza düşen gayrimenkuller ve araçlar üzerine tedbir konması isteneceği mahkeme masrafı ve avukatlık ücretinin tarafınıza ait olacağı ihtaren bildirilir. " dedim. Karşı taraf noter ihtarnamesini almasına (10 günden fazla oldu) rağmen herhangi bir cevap vermedi.
Sizlerden öğrenmek istediğim bundan sonra ne yapmam gerektiğidir ?
(Elimde banka eft makbuzu ve kişinin bana olan 20 bin lira borcu en kısa sürede ödeyeceğini belirttiği SMS mesajından başka belge bulunmamaktadır. Şahit vardır.)
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Cevap: Belgesiz Alacağın Tahsili
Makbuz ve ihtarname ile ilamsız icra takibi başlatabilirsiniz.
İtiraz olursa itirazın iptali davasında mesajları ve tanık listenizi ibraz edip bilirkişi incelemesi isteyebilirsiniz.
Öncelikle çok seri bir şekilde verdiğiniz cevap için teşekkürler.
İlamsız icrayı avukatım ilk işgünü (pazartesi) yapabilir mi? Bu işin harcı ne kadardır ve karşı taraf itirazı nasıl yapar ve icra işlemini durdurabilir mi?
Saygılarımla.
Evet icra takibine dilediğiniz zaman başlayabilirsiniz.
Ödeme emrine itiraz edilirse takip durur genel mahkemelerde itirazın iptali davası açılabilir.
Harç ve masraf konusunu avukatınızla görüşmelisiniz. Kolay bir süreç olmayabilir çünkü.
Sayın Oğuz,
Noter ihtarnamesine cevap vermemiş olması avukatımın direkt olarak icra tahsilatı yapmasını sağlar mı, yoksa avukatım icra takibine başlayınca karşı tarafa tekrar bir süre tanınıyor mu?
Ayırdığınız zaman için teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.
İcra takibi başlatılınca borçlu gösterilen kişiye ödeme emri yollanır ve 7 gün içinde ödemesi veya itirazı varsa yapması bildirilir. Bu süre geçtikten ve tebligat parçası döndükten sonra takip itiraz edilmeksizin ve ödeme yapılmaksızın kesinleşirse haciz süreci başlar.
itiraz edilirse dava açmak durumundasınız.
Bu tatil akşamı ayırdığınız zamana teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.
Merhabalar,
Bizim de benzer bir sorunumuz bulunmakta.İşlettiğimiz bakkala borcu olanlardan borçlarını tahsil edemiyoruz ve elimizde veresiye defterinden başka bir belge bulunmamaktadir. Merak ettiğim konular;
1.Veresiye defterini borçlu şahış imzalar ve borcunu kabul ederse yasal yollardan borcumuzu tahsil edebilir miyiz?
2.Veresiye tahsili için yapacağımız harcamalar ortalama ne kadar olur.(5 farklı şahısın borçları 400-600 tl arası).
3.Veresiye tahsilini yapabilmek için en başında nasıl bir yol izlememiz gerekiyordu.
Şimdiden teşekkürler.
Evet veresiye defterini imzalarlarsa icra yolu ile tahsili mümkün olur. T.C nolarını da almanızı öneririm. Belirttiğiniz rakamlar ve bi kaç misli yukarı bedeller için ilk icra masrafı yaklaşık 60-70 lira olur gönderilen ödeme emrine rağmen ödemezlerse birde haciz masrafı olur o da duruma göre 100-300 lira.
Slm kusura bakmayin sizi rahatsiz ediyorum ciftcilik yapan bir vatandasim 3 yil dir esnafa süt verdim bi kac kere alis veris yaptim bakkalindan 60bin tl alacagim vardi hesap gorelim artik alacagimi alayim yeter cok zaman gecti dedim oda tamm gorelim dedi hesap gormeye gittim ben 60bin tl alacak li iken bana ben de sana 800 torba yem verdim onun parasini almadim sen bana 32 bin tl borcun var dedi ama ben 800 torba yem almadim 30 veya 40 torba yem aldim benim süt verdigime dair makbuzlar var sut kartlari var ama onun bana yem verdigine dair hic bir imazali evrak yok veya fatura kesik degil ben ona parami vermez sen mahkemeye verim dedim 15 gun mudlet tanidim ama o benden once bana icra dosyasi acmis benim ne yapmam gerek alacagimi nasil tahsil ede bilirim sut verdigime sahit ve faturalar ve evraklar var para aldigima dair hic bir imzali evrak veya banka hesabina yatan para yok 40 torba yem aldim parasini vermemistim yem verdigini nasil ispat etmek zorunda yazili veya sahitli oluyormu o verdigi 40 torba yemi de ben degil babam almisti onun evine indirmislerdi ben kendi adima hic yem almadim babami evine inen yem bana sorun olurmu bir de o 40 torba yemi verdigini ispat ede bilirmi cvp larinizi yardimlariniz bekliyorum simdiden tesekurler