Cevap: İşten hemen çıkartılma
Alıntı:
midnight99 rumuzlu üyeden alıntı
Tüm forum üylerine merhabalar
Sizlere nacizane bir bilgi danışmak istiyorum.cevaplarsanız mutlu olacağım..
Türkiyedeki GSM operatörlerinden birine taşeron olarak hizmet veren bir firmada görev yapmaktaydım.geçtiğimiz günlerde ''gsm operatörünün bir süredir iş vermemesi ve gelecek zamanda iş verip vermeyeceğinin belli olmayışı'' nedeni ile 20'ye yakın kişinin işine aniden son verildi..
telekomünikasyon sektöründe işler proje bazlıdır ve belli aralıklarile iş gönderilir.daha öncede çalışmadan 1 ay veya 3 hafta gibi süreler çalışmadan GSM şirketinin projeyi hazırlamasını beklerken, yeni projenin gelmesini beklerken şirkete gitmek koşulu ile ve maaşlarımızı normal kesintisiz alarak iş beklediğimiz olmuştur...son 2 haftadır da aynı durum ile karşı karşıyaydık ama firma sahipleri aniden karşımıza çıkıp ''gsm operatörünün bize iş verip vemeyeceğinin belli olmayışı ve verildiğinde yada başka proje alındığında bizimle irtibata geçip tekrar bizimle devam edebileceklerini fakat şuanda yollarımızın işin gelmeyeceği sebebi ile ayrıldığı'' sözlü olarak ilettiler...bunun ardından şirket maillerimize bunu aynı şekilde mail olarak yolladılar.peki bu durumda;
*sözlü olarak işe son vermenin geçerli olmadığını biliyorum fakat mail ile işe son verme yazılı olarak sayılmaktamıdır?
**şirket önceden söyelemeden direk işten işçisini çıkartabilirmi? işten çıkartmadan önceden haber verme süresi , yeni iş arama süresi yokmudur?
***buna bağlı olarak benim işe başlama süremin 1 yıl olmasına tam olarak 10 takvim günü vardı.ben direk söylendiği gün işten çıkatılıyorsam ve bildirim süresi var ise kıdem tazminatına hak kazanabiliyormuyum?
****benim şu konumda sahip olduğum haklar nelerdir?
sabırla okuyup üşenmeden cevap veren tüm bilgi sahibi kişilere şimdiden çok teşekkürler elleriniz dert görmesin
sayılarımla
*Bir kere yanlış biliyorsunuz fesih bildirimi sözlü olarak da yapılabilir.. ki genelde Türkiyede böyle olur.. Bu durumu tanıklarla kanıtlarsınız..
** eğer 30 işçiden fazla çalışan varsa 6 aydan fazla kıdeminiz olduğu için fesih tarihinden itibaren 30gün içinde işe iade davası açarsınız.. yoksa kötüniyet tazminatı alabilirsiniz
***İhbar tazminatına hak kazanıyorsunuz ...
ben bir avukata danışmanızı ve onunla birlikte hareket etmenizi öneririm.. saygılar..
Feshin yazılı yapılması gerektiği, iş kanununda belirtilmiştir.
e-Posta yoluyla yazışmalar şirket içinde geçerli kabul edilen bir haberleşme sistemiyse yazılı bildirim yapılmış olarak kabul edilebileceğini düşünüyorum.
Postayla da yapılsa mail yoluyla da yapılsa sözlü de yapılsa, ihbar süresine uyulmadığı için, n.Kırımcı nın belirttiği gibi ihbar tazminatına hak kazanıyorsunuz.
cevaplarınız için teşekkürler
işyerinde 30 kişinin üzerinde çalışan vardı
peki bu durumda kötü niyet tazminatı açmam uygunmudur?
davayı açtığım taktirde süreç lehime işlermi ve lehime sonuçlanma ihtimali nedir?
30dan fazla çalışanı olan işyerinde 6 aydan fazla çalışmanız olması nedeniyle işgüvencesi kapsamında olduğunuzdan, kötü niyet tazminatı için dava açma hakkınız yoktur.
İhbar tazminatınız için dava açabilirsiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
30dan fazla çalışanı olan işyerinde 6 aydan fazla çalışmanız olması nedeniyle işgüvencesi kapsamında olduğunuzdan, kötü niyet tazminatı için dava açma hakkınız yoktur.
İhbar tazminatınız için dava açabilirsiniz.
benim ile birlikte 16 kişi daha çıktığından şirket çalışan sayısı 30 un altına iniyor
bu durum bir değişiklik yaratırmı sizce?
benım gibi 3 4 kişi daha vardı 1 senesinin dolmasına 10 gün kalan..işten çıakrtma olayının bu tarihte yapılması tamamen bunu düşünülerek yapıldı adımız gibi eminiz. :((
Bugün 1 kişi kalmış olması da durumu değiştirmez.İşten çıkartıldığınız gün çalışan sayısı dikkate alınır.