Sattığım araç kaza yapmış, ne yapabilirim?
Aracımı birisine sattım fakat noter satışı gerçekleşmedi. Sattığım kişi de bir başkasına satmış. Bir kaç ay sonra sattığım araç kaza yapmış ve iki kişi vefat etmiş (Allah Rahmet Eylesin). Bu durumda benim sorumluluğum nedir? Davada benim kusurlu olduğum çıkacak sanırım ortaya (her ne kadar suçum olmasada...) Verilecek ceza nedir ve ben eğer ceza ödemem gerekirse bu cezayı aracı sattığım (şahitlerle ıspatlı) kişiye dava açabilir miyim? Kazanma ihtimalim var mı? Teşekkürler!
Cevap: Sattığım araç kaza yapmış, ne yapabilirim?
Tescil ,plaka sahibi olduğunuz için olayı yapanla beraber müteselsil olarak maddi ve manevi kazadan doğan tüm kayıplardan sorumlusunuz.Cezadan değil Hukuki olarak.:DD
Kusur aranmaz ödediğini kusurlu olan şoförden alacaksın.
Teşekkür ederim 9. köy... Ceza derken verilecek olan tazminatı kastediyordum. Aracı sattığım kişinin hiçbir hukuki sorumlulığu yok mu peki?
Alıntı:
musluk rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkür ederim 9. köy... Ceza derken verilecek olan tazminatı kastediyordum. Aracı sattığım kişinin hiçbir hukuki sorumlulığu yok mu peki?
Yukarıda arkadaşın da belirttiği gibi noterlikçe satış yapılmadığı için tazminat konusunda müştereken müteselsilen sorumlu olursunuz. Araç resmi olarak kimin üzerine kayıtlıysa o kişi bu bedeli öder.
Ölümlü bir trafik kazası olduğu için ciddi bir tazminat ile karşı karşıya kalabilirsiniz, ölen kişilerin yaşı, mesleği kazançları gibi unsurlarla maddi tazminata, sizin ve tazminat isteyen kişinin sosyal ekonomik durumu ve hakim takdirine göre manevi tazminata mahkum edilebilirsiniz.
Bu tazminatlar kusur oranında verilir, yani sizin sattığınız aracın sürücüsü kusursuz ise tazminat ödemez, %25 kusurlu ise o kadar öder, tamamen kusurlu ise tamamını öder.
Yakınları ölen kimseler muhtemelen bulundukları en yakın Asliye Hukuk Mahkemesinden sizin aleyhinize ve sürücü aleyhine maddi manevi tazminat davası açacaklardır. Açmayabilirler de.
Siz öncelikle aracı sattığınız kişilerin izini kaybetmemeye çalışın, ilerde bu tazminatları kurtarmak için.
Manevi tazmianat davasını sadece şoföre açabileceklerini söylediler..Yanlış mı? Ayrıca buna benzer sonuçlanmış bir dava metnine nereden ulaşabilirim nette?