Özel güvenlik iş akdi feshi
01/05/2006-30/10/2006,30/05/2007-03/11/2007,sezonluk,11/04/2008 tarihinden 28/10/2009 tarihine kadar yine otelde güvenlik görevlisi olarak çalışmakta iken iş veren tarafından bahçede çalışmam istendi ben 5188 sayılı yasaya göre bunun suç olduğunu söyledim.bahçede çalıştığım halde işveren iş akdimi 28/10/2009 tarihinde bildirimsiz ve tazminatsız olarak tek taraflı fesh etti.haklarımı alabilmem için ne yapmalıyım.ne gibi haklarım var.yardımcı olursanız sevinirim.saygılarımla..:'(
Cevap: Özel güvenlik iş akdi feshi
Alacaklarınız için Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayette bulunabileceğiniz gibi doğrudan İş Mahkemesi'ne de dava açabilirsiniz.
Öncelikle Geçmiş olsun.
Bu konu Özel Güvenlik Görevlileri için malesef ki büyük bir sorun teşkil etmekte.. İnşallah siz bu işin peşini bırakmaz ve hakkınızı sonuna kadar ararsınız.
''Özel güvenlik görevlisini koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her eylemleri için 1000 TL idari para cezası verilir.''
İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren 1 ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir... taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede özel hakeme götürülür.
Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.
arkadaşlar iş akdi fesih tarihi 1ayı geçmiş durumda.iş mahkemesine dava açabilirmiyim.
İşe iade davası açamazsınız.
Alıntı:
ahrana03 rumuzlu üyeden alıntı
5188 sayılı yasaya göre bunun suç olduğunu söyledim.:'(
İlgili yasaya göre çalışan, belgeli güvenlik görevlisimisiniz?
5188 sayılı yasaya tabi sertifika ve kimlik kartlı özel güvenlik görevlisiyim.tazminatımı nasıl alabilirim.iş akdi fesih tarihi 1 ayı geçmiş durumda.iş mahkemesine dava açabilirmiyim.ne gibi bir dava açabilirim.teşekkürler şimdiden .
Kıdem ve ihbar tazminatınız için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
arkadaşlar özel güvenlik işi dışında başka bir işte çalıştırıldığımı jandarmaya şikayet ettim ancak otelde çalışan personeller işlerinden olmamak için işveren tarafında yer almışlar ve ben başka departmanda çalıştırıldığımı kanıtlayamadım.ama haklıyım nasıl kanıtlarım.tşk
jandarmaya yapmış olduğum şikayet dilekçesinin sonucu geldi.jandarmaya teslim ettiğim fotoğraflardan bi sonuç çıkmamış.ayrıca otel müdürü güvenlik müdürü ve güvenlik görevlileri jandarmaya koruma ve güvenlik işi dışında kimsenin çalışmadığını beyan etmişlerdir.benim işletme ile karşılıklı olarakanlaşarak güvenlik departmanından çıkarak bahçevan olarak çalışmayı kabul ettiğim beyan edilmiştir.daha sonra işi kabul etmeyerek istifa ettiğim ve işten ayrıldığım tespit edilmiştir.denilmektedir.ben güvenlik departmanından çıkıp başka bir departmanda çalışacağım diye bi sözleşme yapmadım.kendimde istifa etmedim.ne yapmalıyım.