Görevi kötüye kullanma ve darp
Merhaba,
Bir veli ve öğrencinin mağduriyeti konusunda bir olay anlatmak istiyorum.Bu konudaki hukuki görüşlerinizi bekliyoruz.
Okulların bitmesine 2 hafta kala bir öğrenci velisi, müzik dersinden verilen bir not konusunu öğretmene sormak istiyor.Öğretmen agresif davranarak not konusunda kendisine soru sorulmasına kızıyor ve veliye hakaret ediyor sonra öğrencisine daha düşük bir not vermekle tehdit ediyor.Veli Milli Eğitim Müdürlüğüne ve savcılığa görevi kötüye kullanmaktan dilekçe veriyor.Ertesi gün çocuğu şikayet nedeniyle dövüyor.2.Dönem,önceki dönem 5 olan müzik not ortalamasını 1 e düşürüyor.Valilik 4483 e göre öğretmenin yargılanmasına izin veriyor.İdare Mahkemesi ise Veli lehine karar veriyor.Öğretmen valilik kararına Bölge İdare Mahkemesinde itiraz ediyor.İtirazı kabul ediliyor.Bu durumda idare mahkemesi daha detaylı araştırma yaparak notun öğretmen tarafından kasdi olarak düşürüldüğü sonucuna vararak yürütmeyi durdurma kararı veriyor.Ama Bölge İdare Mahkemesi Görevi kötüye kullanmaktan yargılamaya izin vermiyor.Bölge İdare Mahkemesi ile ilgili karar tebliği veliye daha gelmemiş.
-Öğretmen adli rapora rağmen öğrenciyi mahkemede ben dövmedim diyor.
-Aynı öğretmeni dersden el çektirmediklerinden Öğretmen baskısından öğrencilerden kimse mahkemede tanık olmak istemiyor.
-Veli aynı derse devam eden öğretmenin çocuğu devamlı korkutmasından dolayı psikolojik rahatsızlıktan dolayı rapor alıyor.
-Öğretmen öğrenci aleyhine sınıf arkadaşlarından aleyhte yazı alıyor.
-Sınıf arkadaşlarını, beni mahkemelerde uğraştırıyor bazı (...) diyerek öğrenciye karşı kaşkırtıyor.
-Öğretmen öğretmenlik nüfuzunu kullanarak öğrenciyi darp etmediğine dair
tanık getireceğini mahkemeye söylüyor.Muhtemelen ders verdiği öğrencilerden olacak.
-Milli eğitim müfettişleri 7 ay oldu hala raporlarını tamamlayamamış.
-Veli Okul değiştirmek için ikametimi değiştirmek istemiyor.
-Veli bundan sonra ne yapabilir.Öğretmen bu durumda nasıl bir ceza alabilir.
Cevap: Görevi kötüye kullanma ve darp
Sayın veli,konuyu anlatmışsınız fakat biz sadece sizin ağzınızdan konuyu dinlemiş olduk burada karşı tarafı dinlemekte lazımdır.Fakat şunu belirtmek isterim.Hiçbir öğretmenin kasti olarak not düşürüceğini sanmıyorum.(azınlık belki vardır).Savcılığa ve idare mah. başvurduğunuza göre size yol gösteren birileri bulunmaktadır.Lütfen yine onlara sorun.
Benim size nacizane tavsiyem zaten zor şartlar altında çalışna öğretmenlerimize böyle zorluklar çıkarmamanızdır.Bu insanlar en ufak olaylarda böyle mahkemelere düşürülürse bu insanlardan verim alınamaz ve mesleklerinden soğuyarak öğrencilerine faydalı olamazlar.Benim size tavsiyem öğretmenle iyi bir dialog kurarak sorunu kökten çözmenizdir.
sayın veli öğrencinin notunu öğretmene değil öğrenciye soracaksınız..kimbilir notu nasıl sordunuz öğretmen,öğretmennin başında sizin gibi 500 öğrencisi vardır,her birinin velisi böyle not hesabı sorsa kimse evin yolunu bulamaz,çocuğnuzu da alet etmeyin bu işe okulda çocuk antiptaki duruma gelmiştir bile..
Sayın Cenker,
Ufak bir ayrıntı daha vereyim.Okulların bitmesine 2 hafta kala veli bilgilendirme çizelgesinde 2.dönem ortalama 4 görünüyordu.Bu tarihlerde sınavlar bitmişti.Ne olduysa öğretmene not ve öğrencinin performansı konusunda bilgi sorulmasından sonra oluyor.Öğrencinin 2.dönem not ortalaması 1 e düşüyor ve öğrenci dövülüyor.Bizim öğretmenle uğraşma gibi bir kastımız yok.Öğretmenin çocuğu anlamsız bir şekilde hasım görme sorunu var.
Sayın veli,bakın öğrencinin notunun sorulmasından sonra olan oldu diyosunuz,kimbilir nasıl sordunuz ve sizin notu sorma gibi bi hakkınız yok çünkü bunun adı siz ne derseniz deyin hesap sorma olur..öğrencimin performansını beraberce nasıl artırabiliriz gibi bi düşünceyle gitmiş olsaydınız sanırım problen olmayacaktı.bence öğretmenden gidin özür dileyin olayı da kapatın,aksi durumda çocuğunuz o okulda antipati kazanmış bir öğrenci olarak öğrenimine devam edecek veya okulunu değiştirmek zorunda kalacaksınız,bu durumda yine öğrenciyi olumsuz etkiler,siz olgunluk gösterin ve özür dileyin bitsin gitsin..