Kredi Kartı Borcunun Ödenmesine Rağmen Konulan Hesap Blokesi
Merhaba
Bir bankadaki kredi kartımın ve kredili mevduat hesabımın asgari ödeme tutarlarını 1-2 ay gibi geç ödedim. Aynı bankada bulunan maaş hesabıma bu süre zarfında sürekli olarak bloke konuluyordu. Geçen ay itibarıyla kredili mevduat hesabımın tamamını ve kredi kartımın asgari tutarını ödeyerek blokesi kaldırıldı. Bu ay ki kredi kartımın son ödeme tarihi geçmesine rağmen ödeme yapamadım fakat yeni kesilen ekstrenin son ödemesi 01/12/09 idi ve bayramdan önceki gün maaşım yattı ve tamamına bloke konuldu. Bu gün bu ödeme, talimatım ile yapıldı ve bloke kaldırıldı. Maaşımdan kalan tutarı diğer banka kredime ödeme yapmak için çekmeye gittiğimde hesabımda yeniden bloke tutarı gördüm ve şu an diğer banka kredi taksidim ödenemeyecek. Ödediğim takdirde vadesi gelen herhangibir borcum kalmayacak bankalara.
Sormak istediğim şudur. Şu an herhangibir bankaya vadesi gelmiş borcum kalmayacak olmasına rağmen kredi kartımın kalan bakiyesi için blokeyi kaldırmaması mümkün müdür? Bankanın böyle bir bloke koyması hukuki midir? Yoksa bankalar başına buyruk hareket etmeli midir? Bu uygulamayı halkın bilinçsizliğinden faydalanmak için kendi çıkarları doğrultusunda kullandıklarını düşündüğüm için örnek teşkil edecek bir dava açabilir miyim?
Saygılarımla..
Cevap: Kredi Kartı Borcunun Ödenmesine Rağmen Konulan Hesap Blokesi
Bankanızla görüşüp, hesabınızdaki blokenin sebebi ve kaldırılmaması durumunda Cumhuriyet Savcılığı na suç duyurusunda bulunacağınızı bildirin.Kaldırmazlarsa suç duyurusunda bulunun, dilekçenin bir kopyasını da şubenize iletin.
Bugün şubem ile görüştüm. Blokeyi kaldırdılar. Fakat bankalar yapmış oldukları uygulamaların olumlu sonuçlandığını düşünerek daha başına buyruk hareket etme eğilimi gösterecekler. Bunun için örnek teşkil edecek bir dava açılması durumda bunun önüne geçilemez mi?
Davayı bir sonraki blokede hemen açıp,öncülük etmek istermisiniz?
Bundan sonraki ilk bloke işleminde dava açma açarsam kazanma şansım var mıdır? Varsa ve örnek teşkil edecekse tabi ki de öncü olmak isterim. Bu konu hakkında görüşlerinizi almak isterim sayın hukukçular..
Öncelikle ödemenize rağmen bloke koymak bankacılık suçu. Bankalar aleyhine böyle yüzlerce dava olmakla birlikte açıkçası ibret-i alem de olmuyor ve bankalar malesef yine bildiklerini uyguluyorlar. Bunun sorumlusu siz biz değiliz.