Üniversite Disiplin Cezalarına Yargı Yolu
22 yaşında toplamda 6 senelik üniveriste öğrencisiyim. Şuan Mersin Üniversitesi Bilş. Müh. 3 sınıfa devam etmekteyim. Vize sınavı esnasında önceden takıştığım bir hoca kopya çekmediğim ve teşebbüs etmediğim halde sıranın altındaki notları bahane ederek beni disiplin kuruluna sevk etti. Bu hocanın bana karşı negatif tutumuna şahit arkadaşlarımda var. Daha önceden kopya çekerken yakaladığı öğrencileri sevk etmediğinede gözümle şahit oldum. Yönetmelik gereği 6 aya kadar uzaklaştırma cezası alacağım ve itiraz yolu kapalı. hukuki anlamda nasıl bir yol izlemem gerekir ve mahkemede kazanma şansım nedir? Ayrıca disiplin cezalarının memuriyeti etkileme ve silinme konularıyla ilgilide bilgilerinizi rica ediyorum.
not: Bu hafta savunmamı vereceğim. ilgilenen olursa gönderip inceletmek isterim.
şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: Üniversite Disiplin Cezalarına Yargı Yolu
İtiraz yolu kapalı diye bir şey yok;
Alıntı:
İTİRAZ VE SÜRESİ VE İDARİ YARGI YOLU
Madde 33- (25 Nisan 1993 Tarih ve 21562 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle yürürlükten kaldırılmıştır.)
Disiplin amirlerince verilen uyarma ve kınama cezaları ile bir haftadan 1 aya kadar veya disiplin kurullarınca kararlaştırılan bir veya iki yarıyıl için yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezalarına karşı herhangi bir üst idari mercie itiraz edilemez.Bu yönetmelikte yer alan cezalara karşı idari yargı yoluna başvurabilir.
(25 Nisan 1993 Tarih ve 21562 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklik)
Disiplin kurulları tarafından verilen yükseköğretim kurumundan çıkarma kararına karşı onbeş gün içinde üniversite yönetim kuruluna itiraz edilebilir.
İtiraz halinde, itiraz merciî olan üniversite yönetim kurulu, kararı inceleyerek, verilen cezayı aynen kabul veya reddeder.
Red halinde, disiplin kurulu veya yetkili disiplin âmiri red gerekçesini göz önünde bulundurarak, itirazı karara bağlar.
Üniversite yönetim kurulunca alınan ve öğrencinin aleyhine sonuçlanan kararlara karşı idarî yargı yolu açıktır.
İzlemeniz gereken yol bu maddede açıkça anlatılmış.
Cevap: Üniversite Disiplin Cezalarına Yargı Yolu