Göz ve kulak sorunu, askerlik
öncelikle özür dileyerek konumu açıyorum,çünkü forumdaki başlıkları gezdim fakat sorumun kusurumun cevabını bulamadım.bunun için sorunumun cevap bulmasıyle ilgili yeni konu açma ihtiyacı hissettim.üniversite son sınıf öğrencisiyim,liseden sonra tecil işlemi için bulunduğum askerlik şubeme gittim.genel muayene sırasında herkes karşılaşmıştır,bi hastalığımın olup olmadığını sordular ve renk körlüğünü kontrol eden renk yumağı testini yaptılar...renk yumağındaki sayıları okuyamadığım ve sağ kulağımın belirli derece duymadığı için askeri hastaneye sevkettiler.askeri hastanede(o günlerde bunlarla uğraşmamak için)sadece kulak rahatsızlığımı söyleyip odyometrik test yaptılar.bana verilen evrakta hatırlayamadığım bir maddeniin bendine göre askerliğe elverişlidir gibi birşey yazıyodu.fakat ben hastanede göz problemlerimden bahsatmemiş sadece kulak problemim için muayene olmuştum.
birincisi;küçüklüğümden beri sağ kulağımda bir işitme kaybı var.tam yüzdesini ve odyometrik analizini bilmiyorm ama sol kulağımı kapatınca çok az duyuyorum.sol kulağım tam duyuyor.
ikincisi;kesinlikle renk yumağındaki renkleri ayırmıyorum fakat normal renkleri rahatlıkla ayırıyorum.bu sorun ehliyet alırkende karşıma çıkmıştı ve çok uzun uğraştırmştı
üçüncüsü;her iki gözümdede 3.75 miyop var ve lens kullanıyorum.
acaba bilen ya da benzer bir durumda olan arkadaşlar bana fikir verebilirmi?
saydığım rahatsızlıklardan ötürü askerlikten muaf olabilirmiyim?(kesinlikle askerden kaçmak söz konusu değil)
belki bu saydığım özürlerin her birisi kendi başına ufak olabilir fakat toplanınca sanırım rapora etki ediyomuş diye duydum.
eğer bana yaşadıkları yada bildikleriyle yardımcı olacak birisi cevaplarsa çok sevinirim.en azından kafamdaki belirsizliği kaldırmak istiyorum.sorduğum her kişi farklı şeyler söylüyor...şimdiden teşekkür ederim...saygılarımla
Cevap: Göz ve kulak sorunu, askerlik
modelboy, bildiğim kadarıyla bir kulaktaki işitme kaybı % 100 olmalı, miyopi dereceleriniz de her iki gözde ayrı ayrı 7'yi aşmalı veya toplamı 14'ü geçmeli. Yönetmeliğe göre astigmatların yarısı da derecelere eklenmektedir. Renk körlüğü hakkında bilgim yok. Rahatsızlıkların toplanıp dikkate alınması hükmü Yönetmelik'te var, ancak uygulamasının yaygın olduğunu sanmıyorum. Yasal hakkınızı sorarken de çekingen davranmanıza gerek yok, asker hastaneleri lafa gelince "Aslanlar gibi" askerlik yapmak isteyip de bir yandan rapor peşinde koşturanlarla dolu...
Cevap: Göz ve kulak sorunu, askerlik
skipper99 öncelikle vaktini ayırıp cevap verdiğin için teşekkür ederim...site forumundanda ulaşabildiğim yönetmeliği okudum fakat anlayamadım yada yorumlayamadım.
https://www.hukuki.net/showthread.php?t=48590
bu linkte yazan yönetmelikler sanırım beni ilgilendiriyor fakat hiçbirşey anlayamadım.ve diğer başlıkları ve yazılarıda dolaştığımda bazı kişilerin askerlik yapmadıklarını yada geri gönderildiklerini okuyorum.işin içinden çıkamadım:(