Facebook üzerinden yapılan hakaret ve ölüm tehdidine manevi tazminat davası açılabilir mi?
Herkese merhaba, facebook üzerinden hakaret ve ölüm tehdidi aldım. Savcılığa şikayet ettim, soruşturma sürüyor. Savcılık soruşturması devam ederken bu kişi ve azmettiren kişiye manevi tazminat davası açabilir miyim? Savcılık soruşturması belki aylar sürebilir, ben bu süre zarfında tehdidin altında yaşamak durumundayım ve işlerimi ve sosyal yaşantımı olumsuz etkilemektedir. Acaba bu kişilere manevi tazminat davası açabilmek için tehdid mesajları yeterli olur mu? İlla savcılığı beklemek gerekir mi? Saygılarımla
Cevap: Facebook üzerinden yapılan hakaret ve ölüm tehdidine manevi tazminat davası açılabilir mi?
Bırakın savcılığı bence ceza davasının neticesini beklemeniz iyi olur. Şimdi açarsanız ispat zorluğu çekebilirsiniz.
Cevap: Facebook üzerinden yapılan hakaret ve ölüm tehdidine manevi tazminat davası açılabilir mi?
Şu an mesajların ekran görüntüsü çıktısı ve bilgisayarda kaydı var. Bundan başka delil de olamaz heralde. ip adresinden mesajı gönderen bulunabiliyor. Azmettiren kişiyi de mesajında belirtiyor. Sizce yeterli olmaz mı Sayın Hakkarili Arzuhalci, ne dersiniz? Daha doğrusu bunları mahkemede ispat edebilirim. Acaba dava açılabilir mi ben onu merak ediyordum.
Şahsın onur ve haysiyetine yönelik söylenen sözler, suç unsuru içeren tehdide yönelik ifadeler manevi tazminat davası açmanıza imkan tanımaktadir.
Teşekkür ederim Sayın Ergün Bey; hangi mahkemede açılabilir,bir de böyle davalarda ne kadar tazminat talep edilebilir, bir fikriniz var mı?
Ceza mahkemesinde saptanan maddi olguların hukuk hakimini bağlayacağı düşünülerek, ceza davasının sonuçlanmasının bekletici sorun yapılması gerekeceğinden manevi tazminat davasının neticelenmesi ceza davası neticelenene kadar bekleyecektir.
Alıntı:
Av.Ergün Vardar rumuzlu üyeden alıntı
Şahsın onur ve haysiyetine yönelik söylenen sözler, suç unsuru içeren tehdide yönelik ifadeler manevi tazminat davası açmanıza imkan tanımaktadir.
Elbette doğru. Ancak manevi tazminat davasının savcılıkça açılak ceza davasının sonucu alındıktan sonraya bırakılmasında yarar yok mu sizce?
Hakim, BK. 49/2 maddesi gereği manevi tazminatın miktarını tayin ederken tarafların sıfatını işgal ettikleri makamı ve diğer sosyal ve ekonomik durumlarını dikkate alarak tesbit edecektir. Manevi tazminatın miktarının belirlenmesinde hakkaniyet gözedilir. . Ödettirilecek para miktarı tazminat ve ceza değildir. Çünkü, malvarlığı hukukuna ilişkin bir zararın karşılanması amaç edinmediği gibi davalının hukuka aykırı fiilinden dolayı yapılan bir kötülük de değildir. Manevi tazminat, zarara uğrayanda bir huzur duygusu vermeli, duyduğu elem ve ızdırabın dindirilmesini amaç edinmelidir. O nedenle, tazminatın miktarı tayin edilirken, bu amaç ve fonksiyon gözardı edilmemektedir.
Alıntı:
romeo1973 rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkür ederim Sayın Ergün Bey; hangi mahkemede açılabilir,bir de böyle davalarda ne kadar tazminat talep edilebilir, bir fikriniz var mı?
Yukarıda da belirtildiği üzere miktar tamamen bazı koşullara bağlıdır. Böyle bir durumla karşılaşsam ben şahsen sulh hukuk mahkemesinde 4000 TL gibi bir tazminat isterdim.
İsteyeceğiniz tazminat 7000 TL üzerinde ise asliye hukuk mahkemesinde açmanız gereklidir. Ancak belirttiği gibi bu miktar yüksektir, boşuna fazladan harç ödersiniz.
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, oldukça aydınlatıcı oldu. Bana tehdid ve hakaret mesajı gönderen kişi, eğer savcılığa şikayet edersem "ömür boyu en büyük belan ben olurum, seni ne kanun ne nizam kurtarır" diye ifadelerde de bulunmuştu. Bu kişi kayınbiraderimin bir arkadaşıymış, kayınvalidemin evinin etrafında dolaşmamamı ve kayınbiraderim ve eşimin yengesinin çok yakın bir arkadaşı olduğunu yazıyor. Facebook profillerinden de bunun doğru olduğu anlaşılıyor. Sanırım eşimin ailesi benim gözümü korkutmak ve eşimle barışmamı engellemek için yapıyor olabilirler. Burada azmettirici olarak kayınbiraderim ve onun eşi gösterilebilir mi? Bu durumu ispat edebilecek durumdayım ,onlara da ayrı bir dava açabilirmiyim yoksa tek bir davada her birinden ayrı ayrı tazminat istenebilir mi?Saygılarımla