Türkiyede evlenip yabancı bir ülkede boşanmak
Ben avusturya vatandaşıyım ve viyanada ikamet ediyorum , 2004 yılında Türkiye'de evlendim ve eşimi aile birleşimi kanunundan buraya yanıma getirttim.Biz 2007 yılında eşimden Avusturya da resmen boşandık , ve şimdi ben yeniden bir türk vatandaşıyla evlenmek istiyorum . Benim sorum şöyle ; Avusturya'da boşandım ama acaba Türkiye'de tekrar avukat tutup dava açıp boşanmam gerekiyor mu ? ya da burada yapmış oldugum boşanma işlemi Türkiye de tanınıyor mu ? Tanınmıyorsa tanıtmak için ne gibi bir işlem yapmak zorundayım ? Ayrıca ben 2007 tarihinde Avusturya da resmen boşandım ama forumda okudugum ve çevremden duyduklarım kadarıyla boşanma yapan bir bayan 300 gün içinde evlilik yapamıyormuş . Bu süre benim içinde geçerlimi ? ya da bu sürenin ortadan kalkması için yapabilecegim bir şeyler var mı ? Bu süre bir bey içinde geçerli mi ?
ilginiz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim bu konu benim için çok önemli Türkiye de olmadığım için sizden başka yardım alabileceğim kimse yoktu . Teşekkürler ..
Cevap: Türkiyede evlenip yabancı bir ülkede boşanmak
Türkiyede Türk vatandaşı ile mi evlenmiştiniz? Cevabınız evet ise yabancı ülkede verilen boşanma kararını burda Asliye Hukuk mahkemesinde tenfiz ettirmelisiniz. Bekleme süresi sizin için çoktan dolmuş bu konuda yapmanız gereken bir şey yoktur.
İlginiz ve yardımınız için çok teşekkür ederim . Bir kaç sorum daha olucak , Peki bu tenfiz işlemini yaptırmam için Türkiye'ye gelmem gerekiyormu ? Türk konsolosluklarından bu işlem yaptırabiliyor mu ? Tenfiz işlemi ne kadar bir sürede gerçekleşiyor ? bilgilerinizi benimle paylaşırsanız beni çok mutlu edersiniz , yardımlarınızı bekliyorum .
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Türkiyede Türk vatandaşı ile mi evlenmiştiniz? Cevabınız evet ise yabancı ülkede verilen boşanma kararını burda Asliye Hukuk mahkemesinde tenfiz ettirmelisiniz. Bekleme süresi sizin için çoktan dolmuş bu konuda yapmanız gereken bir şey yoktur.
ilginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim . Benim sizlere birkaç sorum daha olucak . Bu Tenfiz işlemini gerçekleştirmek için neler yapmam gerekiyor . Yurt dışından bu işlermi türk konsolosluklarından yaptırma gibi bir olanağım var mı ? yoksa bu işlem sadece Türkiye de mi yapılıyor. Bu işlem için ekstra bir dava açmam , avukat tutmam gerekiyor mu ? Tenfiz işlemi için tarafların ikisininde bulunması mı gerekiyor yoksa ben bu işlemi tek başıma yaptırabilir miyim ? ve son olarak bu işlem ne kadar bir sürede gerçekleşiyor ? beni bu konularda da aydınlatabilirseniz çok mutlu olurum . teşekkürler .
Elinizdeki yabancı ülke mahkemesince verilmiş boşanma kararının tenfizi için Türkiye'de dava açmalısınız. Konsolosluklar idari birimlerdir mahkeme değildir. Ya gelip Türkiye'de açacaksınız veya Türkiye'den bir avukata vekalet verip onu görevlendireceksiniz. Avukat tutarsanız siz veya eski eşinizin mahkemeye gelmesi şart değildir. Siz açıp takip etmek isterseniz mahkemelere katılmak verilen görevleri yerine getirmelisiniz. Bu tür davalar bir yıl sürebiliyor.