Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi imzalanmış iken istifa etmek
Merhaba,
İşe Girerken 08.2008 tarihinde Belirsiz süreli iş sözleşmesi imzaladım. 23.11.2009 tarihindede istifa ettim. şimdi iş yeri müdürü beni 2 yıl çalışmak için sözleşme imzaladın mahkemeye veririz diyorlar. Bildiğim kadarıyla belirsiz süre iş sözleşmelerinde böyle bir durum yok. ki imzalamış olduğum sözleşmede de 2 yıl çalışmak zorundadır şeklinde bir ibare yok. Yanlızca şirketin sağlamış olduğu eğitim almışsa ve eğitimden sonra 2 yıl içerisinde istifa ederse eğitim ücretini öder yazıyor. Aynı iş yeri için çeşitki örnek davalarda mevcut ve mahkemelik işçiler ile görüştüğümde şirketin hiçbirşey elde edemediğini sadece eğitim ücretleri için hala mahkemenin devam ettiğini söylediler.
Eğer incelemek isteyen olursa Sözleşmenin tam metnini gönderebilirim.
Şimdiden teşekkürler
Cevap: Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi imzalanmış iken istifa etmek
Avukatınız sözleşmeyi incelemek isteyebilir. Herhangi bir soru yöneltmemişsiniz, sözleşme belirsiz süreli dahi olsa ihbar önellerine riayet etmeden sözleşmeyi feshederseniz işvereninize ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız.
istifa dilekçemi verdim fakat firmada ihbar süresi kadar olan 4 haftalık süreyi çalışıyorum şu anda ihbar süresi içerisindeyim. ihbar süresi dolduktan sonra şirketten ayrılacağım. yani istifa dilekçemi sundum ve ik departmanı ile görüşerek ihbar süremi öğrendim ve o tarihe kadar da ayrılmayacağım. benim sorum ihbar süresini çalışsamda bana 2 yıl doldurmadın gidemezsin denilmesi. ben sözleşmeyi defalarca incelememe rahmen işe girişten sonra 2 yıl çalışmak zorundadır yada buna benzer bir ibare bulamadım
Sözleşmede böyle bir hüküm yoksa çalışma yükümlülüğünüzden de söz edilemez.
benim bildiğim zaten belirsiz süreli iş sözleşmelerinde böyle bir madde bulunamaz. ki ayrıca Mahkemede geçerli olan kanunlar iş hukuku kanunları ve İş yeri yada başka bir kurum tarafından Devletin belirlemiş olduğu kanunları ezici bir sözleşme yapılamaz
İşveren tarafından masrafları karşılanan bir eğitim aldınız mı?Aldınızsa bu konuda bir sözleşme vs.imzaladınız mı peki?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İşveren tarafından masrafları karşılanan bir eğitim aldınız mı?Aldınızsa bu konuda bir sözleşme vs.imzaladınız mı peki?
Evet eğitim aldım. Sözleşmede böyle bir madde var eğitim tarihinden sonra 2 yıl içinde ayrılırsa eğitim ücreitini şirkete istenildiği anda ödemek zorudadır diye. fakat iş hukukunda şöyle bir madde olduğunu okudum
İşveren işçiye bir eğitim sağladı ise ve işçi eğitimden sonra 1 yıl içerisinde işten ayrılırsa eğitim ücretini 1 yılı doldurmasına ne kadar kaldı ise o kadarlık kısmını işverene ödemek zorundadır diye.
Daha önce sözleşmede böyle bir madde olmadığını söylüyordunuz, şimdi ise kararınızı değiştirmiş gibi görünüyorsunuz. Bir an evvel bir avukatın profesyonel desteğini almanızı öneririm.
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Daha önce sözleşmede böyle bir madde olmadığını söylüyordunuz, şimdi ise kararınızı değiştirmiş gibi görünüyorsunuz. Bir an evvel bir avukatın profesyonel desteğini almanızı öneririm.
sanırım tam olarak okumadınız sorunu?
benim ilk sorum yukarıda net bence siz direk ön yargılısınız.
Bana söylenen işe giriş tarihinden sonra 2 yıl doldurmam. eğitim ile ilgili bir durum değil. Evet eğitimler ile ilgili bir sözleşmede madde var ama beni tam olarak bağlayıcı bir konu değil. Gerektiğinde eğitim ücreti işverene verilir. Benim sorum İŞE GİRİŞ TARİHİNden itibaren 2 yıl çalışmak gibi bir zorunluluk olabilir mi şeklinde ????
kaldı ki ilk soruda bile eğitim ile ilgili maddeyi açıklamışım. sorunların okunmadan cevap verildiği açık gibi sanki