Çalıntı Kredi Kartı ile Alışveriş
Merhabalar;
13 kasım tarihinde sabah beraber çalıştığım iş arkadaşım kredi kartımı arabamdan ben müşteriye gittiğim zaman çalmış.Ve aynı gün 780 TL tutarında bir cep telefonu almış.Saat 14 civarında çalıştığım banka bana alışveriş yaptınız diye SMS attığında ise kartımın yerinde olmadığını farkettim ve derhal bankayı arayıp kayıp bilgisini verdim. Ancak kartımı akşam arabamda koltuğun altında buldum.Bankam ile görüştüğümde alışveriş yapılan mağazayı öğrendim ve oraya gittiğimde nişanlımın kartı diyerek pin ile alışveriş yaptığı ortaya çıktı.Banka ile daha sonra görüştüğümde ise Pin'li alışverişlerde sorumluluk kart sahibinde denildi.Ancak hiçbir akrabalık bağı olmadan bir erkeğin kartının bayan tarafından kullanılması durumunda kimlik sorulması gerekmez mi? 3.sahışlara aynı soyadı olması durumunda bile bankalar ne bir ekstre ne de hesap bilgisi vermiyor da başkasının kredi kartı olması durumunda kimlik mi sorulmuyor ??
Yardımlarınız ve değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim...
Cevap: Çalıntı Kredi Kartı ile Alışveriş
Şifre bu yüzden çıktı işte.
eskiden şifre olayı yoktu nufus kağıdı isteniyordu
şimdi şifre olduğu için hiç bir hak talep edemessiniz.
iyi günler,
Babamın kartından bugun 3000 + 699 tl alış veriş yapılmış ve bunu gelen maille farkettik. Fakat mailde yapılan yuksek alışverişin istenirse taksitlendirilebileceği yazıyordu,yani kayıp çalıntı yada yapılan yüksek alışverişi bildirmek amaçlı değil. Hemen bankaya başvurduk kartı iptal ettirdik, banka genel merkeze yazılı dilekçe yazıp faxladık. Bankadan alıdığımız bilgiler doğrultusunda alışveriş yapılan yere gittik. Yapılan alışveriş şifresiz yapılmış,yani kimlik ibraz edilmiş ve hatta kimliğin fotokopisi alınmış(ama başkasına ait kimlik kart sahibine ait değil) ayrıca telefon numarası bırakmışlar. İbraz edilen kimlik yada telefon numarasının gerçekliği tartışılır,çünkü başkasına ait kimlikte bırakmış olabilirler. Bu aşamadan sonra ne yapmalıyız. Babama karakola git dedim ama babamın polis fobisi vardır ve gitmiyor. Kredi kartından çekilen tutarlar bize yansır mı? çünkü işlem yapıldıktan 3 saat sonra farkına vardır ve bunu bankaya bildirdik. Adli aşamaya geçer mi,borç üzerimize kalır mı? Bu aşamadan sonra süreç nasıl işler.
teşekkürler
iyi çalışmalar,
Karakola giderseniz polisler alışveriş yapılan yerin kameraları varsa görüntüleri alıp incelerler..faydası olur..
Alıntı:
insane_tr rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar;
13 kasım tarihinde sabah beraber çalıştığım iş arkadaşım kredi kartımı arabamdan ben müşteriye gittiğim zaman çalmış.Ve aynı gün 780 TL tutarında bir cep telefonu almış.Saat 14 civarında çalıştığım banka bana alışveriş yaptınız diye SMS attığında ise kartımın yerinde olmadığını farkettim ve derhal bankayı arayıp kayıp bilgisini verdim. Ancak kartımı akşam arabamda koltuğun altında buldum.Bankam ile görüştüğümde alışveriş yapılan mağazayı öğrendim ve oraya gittiğimde nişanlımın kartı diyerek pin ile alışveriş yaptığı ortaya çıktı.Banka ile daha sonra görüştüğümde ise Pin'li alışverişlerde sorumluluk kart sahibinde denildi.Ancak hiçbir akrabalık bağı olmadan bir erkeğin kartının bayan tarafından kullanılması durumunda kimlik sorulması gerekmez mi? 3.sahışlara aynı soyadı olması durumunda bile bankalar ne bir ekstre ne de hesap bilgisi vermiyor da başkasının kredi kartı olması durumunda kimlik mi sorulmuyor ??
Yardımlarınız ve değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim...
Kartı kullanan kişiyi savcılığa şikayet edebilisiniz. Hırsızlık ile suçlanmak pek hoşuna gitmeyecektir.Bankayı es geçin.
Merhaba,
emalieren adlı üyeye yanıt veriyorum.
5464 sayılı Kanunun aşağıda kopyaladığım hükümlerine göre hareket ederseniz, size mali sorumluluk yükletilemez. Saygılarımla,
MADDE 11- Kart çıkaran kuruluşlar, kart ve ek kart hamillerinin kart kullanımıyla ilgili olarak yapacakları şikayet ve itiraz başvurularını, başvuru tarihinden itibaren yirmi gün içinde hamilin başvuru yöntemi kullanılarak ve gerekçeli bir şekilde cevaplandırmak zorundadır. Kuruluşlar, kart ve ek kart hamillerinin şikayet ve itirazlarının ilgili birimlerine kolaylıkla ulaşmasını sağlayacak tedbirleri almakla yükümlüdür.
Kredi kartı ile yapılan işlemlere, son ödeme tarihinden itibaren on gün içinde, kart çıkaran kuruluşa başvurmak suretiyle itiraz edilebilir. Kredi kartı hamili, yapacağı başvuruda, hesap özetinin hangi unsurlarına itiraz ettiğini gerekçesiyle belirtmek zorundadır. Süresi içerisinde itiraz edilmeyen hesap özeti kesinleşir. Hesap özetinin kesinleşmesi genel hükümlere göre dava hakkını ortadan kaldırmaz.
MADDE 17- Üye işyerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz.
Üye işyerleri, mal ve hizmet bedeli karşılığını banka kartı veya kredi kartı ile ödemek isteyen kişilerin imza gerektiren işlemlerde imza kontrolünü yapmak, kartın tahrifata uğrayıp uğramadığını kontrol etmek ve üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlarca kendilerine ulaştırılan bilgiler çerçevesinde kartın geçerliliğini tespit etmekle yükümlü olup, gerekli durumlarda kart üzerinde yer alan bilgilerle kimlik belgesi üzerinde yer alan bilgileri karşılaştırmak üzere geçerli bir kimlik belgesi ibrazını talep etmek ve harcama belgesi üzerindeki bilgilerle kredi kartı üzerindeki bilgileri karşılaştırarak kontrol etmekle yükümlüdür. Bu kontrollerin yapılmamasından doğan zararlardan üye işyerleri sorumludur