İş verenle yapılan özel anlaşma
Sn. Arkadaşlar
Bir firmada işe başladığımda benden özel bir anlaşmaya imza atmamı istediler, özel anlaşma beyaz bir kağıt üzerinde yazıldı ve sadece atında benim imzam bulunmaktadır, firmanın imzası ya da kaşesi yoktur, özel anlaşma olmaktansa bir nevi taahhütname.
İçeriği ise işten her ne sebep olursa olsun ayrıldığım takdirde ayrılmamı takip eden üç yıl boyunca benzeyen namlar altında hizmet vermeyeceğimi kabul ettim, bu hususlara aykırı davrandığım takdirde şirketin tazmin hakkı doğduğunu ve ............USD'yi nakden ödeyeceğimi kabul ederim.
işten istifa etmedim, işveren kendisi işten çıkarttı ve tazminatımı ödedi.
Şu anda aynı sektörde faaliyet gösteren bir firmadan iyi bir teklif aldım, değerlendiemek istiyorum, ama önce bu taahhütnamenin geçerliliğini de öğrenmek istiyorum.
Saygılar
Cevap: İş verenle yapılan özel anlaşma
Tek taraflı cezai şart içeren anlaşmaların hiç bir geçerliliği olmadığı gibi, rekabet yasağı kapsamında değerlendirilebilecek iş ve bu işlerde işverenin ticari sırlarına vakıf olan pozisyonlar, ülkemiz genelinde yok denecek kadar azdır.
Selamlar,
Kaldı ki, iş sözleşmeniz işveren tarafından feshedildiğinden Borçlar Kanununun konuyu düzenleyen 352. maddesinin 2. fıkrası uyarınca da rekabet yasağı son bulmuştur.
ilginiz için teşekkürler, yeni iş teklifi rahat bir şekilde değerlendirebilirim demek mi??
teşekkür ederim cevabınız için, o zaman her hangi bir sorun olmadan yeni iş teklifini değerlendirebilir miyim