-
Doğum yeri ilçesi
Merhabalar,
Ben Izmir Bornovada bulunan ege universitesi hastanesinde dogdugum icin dogum yerim nufusumda bornova yaziyor. Bundan 2 yil oncesine kadar sorun olmamisti ancak yaklasik 2 yildir amerikada yasiyorum ve butun islerimi online yapmak zorundayim. Gerek banka islerimde gerekse resmi islerde dogum yeri kismi coktan secmeli. Ben mecburen izmir' i isaretledigimde sistem hatasi veriyor, manuel olarak bornova yazma sansim olmadigi icin hicbir isimi halledemiyorum. Turkiyeye geldigimde nufus mudurluguyle konustum ilce yazan yer il olarak degistirilemez nereye basvurursan basvur dediler. Burada avukat oneremeyeceginizi biliyorum ama bende zor bir durumdayim. Bana ne onerebilirsiniz bunun icin dava acabilirmiyim. ilce olarak yazan dogum yerimi il olarak degistirebilirmiyim. Simdiden tesekkurler...
-
Cevap: Dogum yeri ilcesi
Anlamadığım şu: Benim çocuğun doğum yeri bir ilçe hastanesi.Sizin gibi.Yazdığında D.Yeri olarak olarak; o ilçeyi yazmakta.Diğer bilgilere gelince; Nüfus kayıt bilgileri, nüfus cüzdanına göre olmakta:Falan ilin, falan ilçesi, feşmekan köyü kütüğü...
Siz Doğum yeri olarak Bornova yazdıktan sonra; nüfus cüzdanınızda yazılı kütük bilgilerinize göre ilinizi ve ilçenizi yazdığınızda aynı hatayı mı gösteriyor?
Sizin kimlik bilgilerinizde il olarak Bornova zaten yoktur ve olamaz.Niye Bornovayı il olarak girmek zorundasınız?
İyi günler...
-
Cevap: Doğum yeri ilçesi
Dogum yeri hanesinde Bornova yazili, nufusa kayitli oldugu il kisminda ise izmir yaziyor. Online islemlerde bana nufusa kayitli oldugum il sorulmuyor zaten, ama her islemimde dogum yeri soruluyor. Online islemlerde Dogum yeri haneleri hep coktan secmeli ve sadece o listeden bir il secmek zorunda kaliyorum, benim elle bornova yazma gibi bi sansim olmuyor. Ben mecburen dogum yerimi Izmir olarak isaretledigimde sistem hata veriyor. Sirf bu yuzden banka hesabim bile bloke oldu gecen yil. Olay gercekten karisik, ben senelerdir derdimi anlatmakta zorlaniyorum. Online Islem yaptigim bankaya veya resmi kurulusa basvurdugumda bana nufus mudurlugune gidip ilce olarak yazilan seyi il olarak yazdir diyorlar. Nufus mudurlugune gittigimde hicbir sekilde bunu degistiremessin diyorlar. Benimde kafam karisiyor tabii.
-
Nufus idaresine karşı doğum yerinin düzeltilmesi davası acınız. Bu yakınmalarınızıda dilekçenizde dile getiriniz. Değişmez diye bir şey yok. Yeterki makul gerekçe ve delil olsun.
Ancak bankaya beyan ettiğiniz yer size sorulur. İşbankasında rastlamıştım.
Benim doğum yerimde hem il hemde ilçe yazıyor hiçbir işlemde de sorun yaşamadım.
-
Merhaba Sayın Esroz,
Ben Sayın Karslı gibi düşünmüyorum. Burada aleyhine dava yönelitilmesi gereken merci nüfus müdürlüğü değil bana göre, online sistemlerini sizin durumunuzda olanlara göre düzenlemeyen banka ya da sair kurumlar. Benim doğum yerim de sizinkiyle aynı, nüfus kaydım da öyle. Şimdiye dek sizinkine benzer bir sorun yaşamadım. Muhtemelen siz benden çok daha fazla online işlem yapıyorsunuzdur yurt dışında yaşadığınız için, bu nedenle aksaklıkları da fark edebiliyorsunuz. Bence bu tür sorunlar sistemini kullandığınız kurumlar tarafından çözülmeli.
Nüfus kayıtlarının gerçeği yansıtması esastır. Aslında 30 yaşındasınızdır da nüfusta 25 görünüyorsunuzdur, ya da adınız Mert'dir de nüfus kaydınızda Ahmet yazıyordur. Bu tür durumlarda kayıtların sizin gerçek adınıza ya da yaşınıza uygun hale getirilmesi için nüfus müdürlüğüne dava açıp düzeltilmesini isteyebilirsiniz.
Oysa sizin durumunuzda nüfus kaydınız zaten gerçeği yansıtıyor. Yani doğum yeriniz zaten Bornova. Bu durumda nüfus müdürlüğünün düzeltmesi gereken bir şey yok. Bu nedenle nüfus müdürlüğüne dava yöneltmeniz yersiz bir uğraş olur bana göre.
-
Nüfus kaydında düzeltim davası açabilirsiniz. Ancak davanız bu gerekçeler göz önünde bulundurulduğunda ve özellikle hastanede yani resmi sağlık kurumunda (bornovada) doğmuş olduğunuzdan reddedilecektir.
Ayrıca Sayın Mısırlı'ya aynen katılıyorum.