İş Sözleşmelerinde Tek Taraflı Cezai Şart
İşverenin Belirsiz Süreli İş Sözleşmesine ek olarak tarafımıza imzalatmış olduğu taahhütname aşağıdaki şekildedir.Halen iş yerinden istifa etmiş ve mahkemelik olmuş;davaları sürmekte olan arkadaşlarımız bulunmakta ve/veya istifa etmeyi düşünmekte olan ancak cezai şart yüzünden mecburen çalışmaya devam edenler bulunmaktadır.Yargıtayın belirli süreli iş sözleşmeleri ile ilgili kararı belirsiz süreli sözleşmeler içinde geçerlimidir?Konu ile ilgili genel teamül hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim.
"xxxxx Kurumu'nun xxxx tarihinde açtığı sınavı kazanmamı müteakip, tarafıma verilen (...) sicil numarası ve xxx unvanı
ile Kurumun ve görevimin gerektirdiği yetkinlikleri kazanmak, mesleki ve kişisel gelişim ve davranışlarımı geliştirmek için Kurumca verilecek eğitimlere katılmayı, eğitimler sonrası Kurumun belirleyeceği göreve herhangi bir nedenle başlamaz veya göreve başladıktan sonra 5 Yıl içinde kurumdan istifaen ayrılır ya da bankaca iş sözleşmem İş Kanunu hükümleri doğrultusunda haklı nedenle fesh edilir ise, kuruma (eğitim- konaklama bedelini ve xx.000 tl yi) 5 iş günü içinde nakden ve defaten ödemeyi,verilen süre içersinde ödemeyi yerine getirmedğim takdirde,talep edilen tutarı (...) faizi ve sair masrafları ile birlikte ödemeyi , doğacak ihtilaflarda xxx Mahkemeleri ve İcra Müdürlüklerinin yetkisini kabul ve taahüt ederim"
Cevap: İş Sözleşmelerinde Tek Taraflı Cezai Şart
İş sözleşmelerinde işçi aleyhine tek taraflı olarak getirilen cezai şart geçersizdir. Ancak eğitim karşılığı olarak getirilen cezai şartı tek taraflı kabul etmek olanaklı değildir. Diğer bir ifadeyle, bu cezai şart işveren tarafından verilen eğitimin karşılığıdır, tek taraflı değildir. Ancak 5 yıl gibi uzun bir süre belirlenmesinin hakkaniyete uygun düşmediğini düşünüyorum. Öte yandan, işveren tarafınızdan açılacak bir davada, çalıştığınız süreyle çalışmayı taahhüt ettiğiniz süre arasında oranlama yapılarak cezai şarttan indirime gidilmesi gerekir. İşyerinden ayrılmayı düşünüyorsanız bir avukatın hukuki yardımından yararlanmanız gerektiğini düşünmekteyim.
Ulaş bey cevabınız için teşekkürler.Henüz istifa etmeyi düşünmüyorum ancak 5 yıl uzun bir süre yarın ne getirir bilinmez tabiki.
Eğitim masraflarının ödenmesi konusunda sizinle hemfikirim ancak; Eğitim Masrafı dışında kalan kısım için taleb edilen miktar eğitim masraflarının yaklaşık on katına ulaşıyor.İstifa eden arkadaşlar Eğitim Masraflarını ödediler,diğer kısım ile ilgili kurum icra takibi başlattı ve şu an mahkeme sürüyor.Ben Yargıtay'ın belilirli süreli iş sözleşmesi ile ilgili bir kararında işçiden talep edilen tazminatın haksız olduğu yönünde bir karar aldığını okumuştum.Bu Yargıtay kararı bizim durumumuzda olanlar için geçerli olabilirmi aslında bunu merak etmiştim.
Dediğiniz gibi istifa durumunda bir avukat yardımı almamız gerekecek.
İlginize teşekkür ederim.
İyi akşamlar.
Benim görüşüme göre, belirli süreli sözleşmede tek taraflı olarak getirilen cezai şart miktarı işverenin eğitime yaptığı harcamayı aşıyorsa, bu cezai şartı aşan kısım oranında tek taraflı kabul etmek ve geçersiz saymak gerekir. Ancak bildiğim kadarıyla cezai şart fahiş olmadıkça Yargıtay aynı şekilde karar vermiyor.
Anladım.Rakamsal olarak belirtiyim o zaman. 2000 TL Eğitim Masrafı adı altında 15000 TL de cezai şart olarak talep ediliyor şuan.
İlginize teşekkürler.