İstifa süreci sonunda haklarımı bilmiyorum?
Öncelikle herkese merhaba...
05/06/2009 tarihinde beri özel bir şirkette mühendis olarak çalışıyorum. İşimden memnun olmadığım için ve de ücret problemleri olduğu için işimden ayrılmak istiyorum. Fakat ne acıdır ki haklarımızı tam bilemediğim için konuyu siz değerli danışmanlara belirterek yardımınızı rica ediyorum. Sorularım şunlar:
1-) Kriz nedeniyle maaşımda %25 oranında 4 ay boyunca kesinti oldu. Bu kesinti bize sadece mail olarak belirtildi. Kriz olduğu içinde ne yazık ki sesimizi çıkaramadık. Bu paralar daha sonra bize ödenmedi. Ayrıca avans çekmişiz gibi makbuzlara imza attırdılar. Bu parayı alabilir miyim?
2-)Daha öncede dediğim gibi 05/06/2009 tarihinde işe başladım. İhbar sürem nedir?İstifa ettikten sonra kaç hafta işe devam etme zorunluluğum var?
3-)İstifa ettiğim için işten çıkarılma tazminatı alamayacağım.Ama kıdem tazminatı veya farklı bir tazminat türünden yararlanabilir miyim?
İlginiz ve sorularımı yanıtladığınız için değerli yetkililere şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: İstifa süreci sonunda haklarımı bilmiyorum?
değerli avukatlar ve bu konuda uzman kişiler lütfen yardımcı olur musunuz?
Ek olarak bir soru daha sormak istiyorum.
-Ekim ayına kadar ücretlerimizin yarısı elden yarısı peşin olarak ödendi.Sigortayada maaşlarımız tam olarak yansıtılmadı. Fakat ekim ayı itibariyle firma maaşlarımızın hepsinin bankadan yatacağını söyledi.
Bu işten çıkmayı kafama koyduğumdan beri son 4 aydır maaş bodrolarımı imzalamıyorum. Sizce bu iş akdinin feshini gerektirir mi?
Konu ile ilgili acil geri dönüşlerinizi bekliyorum. Yardımcı olanlara allah razı olsun
ne olur bir yardım edin allah rızası için? çarşamba günü istifamı vermem gerekiyor. :'(
Çalışma sürenize karşılık gelen ihbar süresi 2 haftadır.Ücretlerinizin düzenli ödenmemesi nedeniyle ihbar süresine uymadan sözleşme feshi hakkınız var.
İmzaladığınız avans belgeleri nedeniyle, maaşınızdan yapılan kesintiler konusunda bir şey yapabileceğinizi sanmıyorum.
İşten çıkarılma tazminatı diye bir tazminat yoktur.İşverenin haksız sebeple veya çalışanın haklı sebeple yapacağı fesihte, 1 yılı aşan çalışan kıdem tazminatına hak kazanır,1 yılı aşan çalışmanız olmadığından kıdem tazminatı, kendiniz ayrıldığınızdan ihbar tazminatı alamazsınız.
İşten ayrılmanız durumunda alabilecek olduğunuz çalıştığınız güne kadar olan ücretiniz ve varsa fazla çalışma ücretleriniz olacaktır.
sayın erdoğan bey
forumda ararştırdığıma göre ihbar sürem 4 hafta. siz iki hafta diyince tereddüt ettim şimdi? yaklaşık 1 yıl 5 aydır burdayım
ayrıca son sorumuda cevaplarsanız çok sevinirim. çünkü yaklaşık 4 aydır maaş bodrosuna imza atmıyorum. düşük ödenen ssk girişlerini ispatlarsam fesih hakkı doğar. ama elimde kanıt olarak sadece bilgisayardan çıkan ve su kadarı bankaya yatan bu kadarı elden verilen bir kağıt var. Başka işten çıkan arkadaşlarda şahit gösterebilirim.
affınıza sığınarak son bir soru daha sorayım. Sizce ilk önce istifayı elden mi vermem gerekir yoksa direkt noter kanalıyla mı yapayım? elden verdiğimde karşı taraftan bir onay almam gerekir mi?
yardımlarınız ve ilginiz için teşekküre derim
Alıntı:
tiberias rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle herkese merhaba...
05/06/2009 tarihinde beri özel bir şirkette mühendis olarak çalışıyorum. İşimden memnun olmadığım için ve de ücret problemleri olduğu için işimden ayrılmak istiyorum.
Verdiğiniz bilgilere göre, çalışma süreniz 1yıl 5 ay mı oluyor?
Alıntı:
tiberias rumuzlu üyeden alıntı
sayın erdoğan bey
forumda ararştırdığıma göre ihbar sürem 4 hafta. siz iki hafta diyince tereddüt ettim şimdi? yaklaşık 1 yıl 5 aydır burdayım
ayrıca son sorumuda cevaplarsanız çok sevinirim. çünkü yaklaşık 4 aydır maaş bodrosuna imza atmıyorum. düşük ödenen ssk girişlerini ispatlarsam fesih hakkı doğar. ama elimde kanıt olarak sadece bilgisayardan çıkan ve su kadarı bankaya yatan bu kadarı elden verilen bir kağıt var. Başka işten çıkan arkadaşlarda şahit gösterebilirim.
affınıza sığınarak son bir soru daha sorayım. Sizce ilk önce istifayı elden mi vermem gerekir yoksa direkt noter kanalıyla mı yapayım? elden verdiğimde karşı taraftan bir onay almam gerekir mi?
yardımlarınız ve ilginiz için teşekküre derim
Primlerinizin gerçek ücretinizden daha düşük ödenmesi ihbar süresine uymadan sözleşme feshine imkan tanır.Bu durumda , eğer işe başlama tarihiniz ilk iletinizde belirttiğiniz gibi 05.05.2009 değil de 1 yıldan uzun bir zaman öncesyse, kıdem tazminatına da hak kazanırsınız.
Bildirimlri noterden yapmanız, ileride ortaya çıkabilecek bir sorunda ıspat kolaylığı sağlar.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Primlerinizin gerçek ücretinizden daha düşük ödenmesi ihbar süresine uymadan sözleşme feshine imkan tanır.Bu durumda , eğer işe başlama tarihiniz ilk iletinizde belirttiğiniz gibi 05.05.2009 değil de 1 yıldan uzun bir zaman öncesyse, kıdem tazminatına da hak kazanırsınız.
Bildirimlri noterden yapmanız, ileride ortaya çıkabilecek bir sorunda ıspat kolaylığı sağlar.
Erdoğan bey
işe giriş tarihi konusunda özür dilerim işe giriş tarihi 05/06/2008 dir. Verdiğiniz yanıtlar için teşekkürler. Herhalde çarşamba günü istifa mı vereceğim. eğer kabul etmezlerse noter kanalıyla uzlaşmaya gideceğim.
umarım zorluk çıkmaz