Gayri resmi ticari alacaklar
Merhaba
Yaklaşık bir yıldan beri aksesuar hizmeti verdiğim bir firmadan alacağım bulunmaktadır.Miktar yaklaşık 15.000-TL(onbeşbin).Firma sürekli krizi bahane gösterip ertleme yapmakta ve borcunu sallamaktadır.Ticari çalışmamız maalesef gayriresmi sevk irsaliyesi ile olmuştur.Ticari hesabımız hem benim firmamdaki bilgisayar kayıtlarında hemde karşı firmanın muhasebe kayıtlarında bulunmaktadır.Ayrıca söz konusu alacak için defalarca telefon konuşması geçmiştir aramızda.Birde siparişleri bazen yüzyüze bazende msn aracılığı ile geçmişlerdir.Tüm bu bilgiler ışığında bu firmadan adli takip ile tahsilat yapabilirmiyim ve izlemem gereken yol nedir?
Cevap veren katılımcı üyelere sonsuz teşekkürler ederim.
Cevap: Gayri resmi ticari alacaklar
Gayrıresmi hesapta resmi takip olmaz. Karşı taraf fatura kesmediğinizi vergi kaçırdıgınızı ihbar edebilir. Yaklaşık 10-15 bin ytl zaten ceza ödersiniz...Ayrıca malı aldıgını kabul etmeyebilir. Telefon kayıtları ve msn kayıtları mahkeme izni ile yapılmamışsa hiç yok kabul edilir. Delil olarak kabul edilmez. Ancak malı yeni satmış gibi bir fatura düzenleyip karşı tarafa kabul ettirebilirseniz. İleride onu icraya verebilirsiniz.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk GÜLTEN
arkadaşlar bende daha önce fatura kestiğim halde alamadığım bir alacağıma takip çıkardım,fakat karşı taraf böyle bir borcum yoktur diye yasal olarak itirazda bulundu.kesilen faturalar tek başına delil teşkil etmiyormuş.ancak kargo alındısınıda delil olarak sunmak gerekmiş.fakat karğo alındısını yada gönderi bilgilerine birtürlü ulaşamadım.yinede izlememiz gereken bir yol olduğunu bilen varmıdır acaba?
Faturayı karşı taraf almadım diyorsa malı teslim ettiğinize dair başka evrakları delil olarak kullanabilirsiniz. Depo çıkış fişi, irsaliye gibi.
Gayrıresmi ticari alacak olmaz. Ticari alacak, ticari işletme ile ilgili olmak zorunda. Yani hem ticari işletme ile ilgili olacak, hem de tutulması zorunlu olan defterlerde kaydı olacak. Ticari alacak budur.
Ancak, defterde kayıtlı olması da, başlıbaşına alacağınızı kanıtlamaya yetmez. karşı tarafın defterinde de kayıtlı olacak. En azından kayıtlı olmasa da, malı ya da hizmeti aldığına ilişkin bir kabulü olacak.
Kanıt konusunda, Ticaret kanununun öngördüğü zorunluluklar da var tabi. Defter kapanışı yapılmış olacak, defterler usulüne uygun tutulmuş olacak vs.