Yurtdışı Eğitim Tazminatı
Merhabalar,
Şu anda çalıştığım şirket beni 6-7 ay kadar önce yurtdışında bir eğitime gönderdi. Bu arada şirket ile herhangi bir sözleşme imzalamadım şimdiye kadar. Ben ise şimdi istifa etmeyi düşünüyorum. Sorun şu ki; şirket yönetmeliğinde yurtdışı eğitime gidildikten 12 ay geçmedikçe istifa sonucunda eğitim masrafları çalışan tarafından ödenir ibaresi var. Yalnız bana ne şirkette işe başlarken, ne deneme süresi içerisinde, ne de eğitime katılmadan önce bu yönetmelik gösterilmedi. Ben de bunu diğer bir çalışan arkadaştan duydum ve yönetmeliği onun aracılığı ile edindim.
Acaba istifa durumumda benden bu tazminatı isteyebilirler mi? İsteseler itiraza hakkım olur mu?
Şimdiden çok teşekkürler,
Cevap: Yurtdışı Eğitim Tazminatı
Merhabalar,
Başka bir şirketten kabul aldım önümde bu engel var gibi duruyor. Bir fikri olan var mı?
Teşekkürler,
Böylesine önemli konuda bir avukatın yardımından faydalanmanız daha lehinize olacaktır. İç yönetmelik hükümlerinin bağlayıcılık kazandığını (yürürlüğe girdiğini) işveren ispat etmelidir. İşe girerken size böyle bir yönetmeliğin varlığından bahsetmemişlerse ve yönetmeliği kabul ettiğinize dair belge imzalatmamışlarsa, bunu ispatlamalarının zor olduğunu düşünüyorum. O nedenle yönetmelik hükümlerine göre sizden talepte bulunamazlar. Ancak ihbar önellerine uymazsanız, ihbar tazminatı talebine muhatap kalabilirsiniz. Öte yandan, işverenin daha büyük bir zararı olursa yine genel hükümlere göre bu zararını sizden talep edebilir. Detayları bilmediğim için olasılıklara göre yanıt verdim.
İç yönetmelik hükümleri, işyerinde rahatça görülebilecek şekilde ilan edilmişse,sözleşmede iç yönetmelik hükümlerinden bahsedilmişse, çalışıldığı sürece rahatça ulaşılabilecek iç yönetmelikler kabul edilmiş sayılmaz mı?
Çok teşekkürler cevabınız için. Avukata da başvurmayı düşünüyorum ama acil bir fikir edinmem gerekiyor ne yazık ki.
İhbar süresince işte devam edeceğim, kabul aldığım firmaya da bunu bildirdim.
İşverenin zararı olmasını biraz açabilir misiniz? Sonuçta ben işten çıkınca elbet bir zararları olacaktır ama direkt benimle ilişkilendirebileceklerini sanmıyorum
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İç yönetmelik hükümleri, işyerinde rahatça görülebilecek şekilde ilan edilmişse,sözleşmede iç yönetmelik hükümlerinden bahsedilmişse, çalışıldığı sürece rahatça ulaşılabilecek iç yönetmelikler kabul edilmiş sayılmaz mı?
Ortak kullandığımız server'da yaklaşık 1000 dosyadan bir tanesi olarak duruyor. Ama sonuçta rahatça görüntülenebilecek biryer. Yalnız benim bu güne kadar böyle bir yönetmelikten haberim bile yoktu..
Bir de ben süreli bir sözleşmeye imza atmadım. Yani şimdiye kadar herhangi bir sözleşme yönetmelik v.s benzer birşeye imzam yok. O yüzden sözleşmede geçmiyor diyebilirim.
Sayın Kırcalı,
Böyle bir durumda uyuşmazlığn Borçlar Kanununun 315. maddesine göre çözümlenmesi gerekir. Bu maddeye göre iç yönetmelik hükümleri iş sözleşmesinin kurulmasından önce yazılmış ve işçiye bildirilmiş olmadıkça hüküm ifade etmez.
Gerçekten de iş sözleşmesi bağıtlanmadan evvel işyerinin bir yerinde asılı duran iç yönetmelik hükümlerinin işçi tarafından bilindiğinden bahsetmek zor olsa gerek.