İki Kefilli Tüketici Kredisi
Merhaba,
Ocak 2007'de bir arkadaşıma 36 ay vadeli tüketici kredisi için kefil oldum.(Müteselsil, 1. veya 2. kefil durumumu bilmiyorum.) Normalde Ocak 2010'da ödemeler bitecekti.
Bugün ilgili bankadan arayarak borçlunun son 4 aydır taksitlerini ödemediğini, borçlunun iki kefilinden birisi olduğumu ayrıca kalan miktarın 1900TL olduğunu, bugün takibin başlayacağını söylediler.
Bu takip aşamaları forumdan anladığım kadarıyla önce borçluya, sonra kefile şeklinde olması gerekiyor.
Borçlu kefil olduğum zaman çalışan memurdu. Şu an ise emekli. İki kefilse halen çalışan memur. Yine forumdan edindiğim bilgilere göre emekli maaşlarında haciz uygulanmıyor.
Asıl borçlu kişi borcu ödemezse -haciz de uygulanamıyor- ne olur?
Borç borçludan mı tahsil edilir, yoksa iki kefile mi paylaştırılır?
Şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Cevap: İki Kefilli Tüketici Kredisi
Biliyorum cevap yazmak zorunda değilsiniz ama lütfen cevap veriniz.
borçlunun isteği doğrultusunda emekli maaşına haciz işlemi uygulanabilir.oranın arttırılmasıda borçlunun onayına bağlıdır.
borçlunun evine haciz işlemi uygulanabilir.borcuna mukabil eşyası yada üzerine kayıtlı konut,arsa,araç vs yoksa bu durumda 1.kefil kim ise banka ona gider diye biliyorum.
Asıl borçlu emekli olduğu için dokunulmazlık mı kazanıyor!? Böyle saçmalık olmaz. Öncelikle asıl borçluya yönelmeli banka. Ben bir emekliye kefil olmuştum, üstelikte emekli maaşını aldığı bankadaydı kefilliğim. Kafamda rahattı, yani ödeyemezse emekli maaşından otomatikman kesilir diye düşünmüştüm. Emeklinin başka yerlerden de icraları ortaya çıktı ve şakır şakır önce onlara kestiler, beni sıkıntıya soktular.
Herneyse oldu ya emekliden parayı tahsil edemediler, diğer 2 kefil tüm dosyadan sorumlu. Banka ya da avukat kimde bulursa hepsini ondan alabilir.