Kamu Davasında Müşteki ve Tanık
Müştekinin soruşturma aşamasında şikayetinden vazgeçtiği ancak savcının kamu davası açmaya luzum gördüğü davanın ilk mahkemesinde; müşteki ya da vekil ve tanık bulunmak zorunda mıdır ? Bulunmazsa ne gibi sonuçlar doğar ? Ayrıca, bu kişilere duruşma tebligatı gider mi ?
Teşekkürler.
Cevap: Kamu Davasında Müşteki ve Tanık
şikayetten vazgeçipmesi duruşmaya gelmiyecek anlamına gelmez.Hakım onunde sorgusu yapılmayan dava bozma sebebidir.Tanık ve müşteki gelmek zorundadır yoksa hukum kurulamaz.kurulsa bile bozulur.Teblıgat yapılır giden olmazsa zoırla getirme çıkar
Müşteki 1.duruşmaya gelmiş sanık gelmemiştir.(Sanık duruşmadan önce yazılı izin talebinde bulunmuş,bir sonraki duruşmaya katılacağını belirtmiş ve hakim tarafından izin talebi kabul edilmiştir.)Hakim tanığı 2.mahkemeye davetiyeyle çağırmış müşteki ve tanık mahkemeye gelmiş sanık davetiye gönderilmesine rağmen yine mahkemeye gelmemiştir.3.mahkeme için duruşma günü verilmiş, sanık içinde zorla getirme kararı çıkarılmıştır.Sanık Davanın soruşturma aşamasında savcının defalarca davetine gelmemiş,yakalamayla getirtilerek ifadesi alinmış,deliller yeterli görülerek dava açılmasına karar verilmiştir.
Müşteki ve tanık mahkemelere katılarak ifadelerini vermişlerdir.Bundan sonraki duruşmalara katılmak zorundamıdırlar?Davanın konusu tehdit ve hakaret.
[Müşteki ve tanık mahkemelere katılarak ifadelerini vermişlerdir.Bundan sonraki duruşmalara katılmak zorundamıdırlar?Davanın konusu tehdit ve hakaret.[/QUOTE]
tanık ifade vermişse katılmak zorunda değil zorunluluktan öte bi işide yok mehkemede, elbette duruşmalara yeniden hakim isteyip eksik kalan konularda tanıklığına başvuruklması gereği duyulmazssa. Ayrıca müştekide takip etmek zorunda değil davayı. sadece hakim kararı olmadıkça sanıklar sdavayı takp etmek zorunda
İyi günler ben biriyle kavga ettim ve burnunu kırdım ,bıçakta vardı ama bıçağı kullanmadım. Beni şikayet etti bende ifademde bıçak yoktu dedim o ise darp raporu almış diğer gün aramızda anlaştık şikayetini geri çekti . Ama ben burnunu kırdığımı kabul ettim sizce bu nasıl sonuçlanır ? Kamu davası olur mu ? Olursa nasıl sonuçlanır ?