Eski işverenimi mahkemeye verebilir miyim?
merhaba
Ben 16 yaşında çalışmaya başlayan biriyim 1994 senesinde bir yayınevinde işe başladım bu firma benim sigorta girişimi yapmadı hep daha sonra diyerek atlattı beni.o yaşlarda sigortanın önemini kavrayamadığımdan şikayet etmedim.2000 senesinde askere gittim askerden sonrada aynı işyerinde 1 sene çalıştım ve ayrıldım.toplamda 7 sene çalıştım yani.daha sonraki işyerimde sigortam başlatıldı ama yeni yasaya göre 7000 gün şartlı.şimdi eski işverenimi mahkemeye verebilirmiyim.Verebiliyorsam ve kazanırsam ne olur.Yardımlarınızı bekliyorum
Cevap: eski işverenimi mahkemeye verebilirmiyim
Eski işvereniniz hiiçbir şekilde kaydınızı yapmadıysa, talebiniz hak düşürücü süreye uğradığından davanız reddedilir. Ancak kısa süreli de olsa Kuruma bildirim söz konusu ise dava yolu denenebilir.
bilgi için teşekkürler.eğer eski işverenime dava açsam oda doğrdur yanımda çalıştı ama ben bildirmedim dese ne olur.
İşvereniniz, ödeyeceği prim -faizleri ve cezaları nedeniyle büyük kayıplara uğrar.Bu nedenle eski işvereninizin bunu yapma ihtimali sıfıra yakındır.
Alıntı:
siyok rumuzlu üyeden alıntı
bilgi için teşekkürler.eğer eski işverenime dava açsam oda doğrdur yanımda çalıştı ama ben bildirmedim dese ne olur.
Açılacak dava kamu düzeniyle ilgili olduğundan ve davanın taraflarından biri de SGK olduğundan, işvereninizin kabulü davayı lehinize sonuçlandırmaya yetmez. Yargıtay'a göre hak düşürücü nitelikte olan 5 yıllık sürenin geçmesinden sonra açılan dava dinlenmez, bu sürenin geçtiğinin hakim tarafından re'sen göze alınması gerekir. Bu nedenle açacağınız davada şansınızın olmadığını düşünüyorum.