İşten Ayrıldım - Yasal Süre Problemi
Merhabalar; İşten ayrıldım ve eski yerim 15 gün durmamı istiyor fakat yeni yere başlamalıyım.
Benim işten ayrılırken haklarım neler?
Ben 15 gün bekleyemiyorum 1 hafta çalışıp kalan 1 hafta için tazminat ödeme şansım yok mudur?
Ve öğleneden sonra çıkıp evrak toplamam gerekiyor izinli sayılıyor muyum?
Ve benden istenilen 2 evrak konusunda eski iş yerim vermek istemiyor sorun nedir?
* Son çalışılan iş yerinde son aya ait asgari geçim indirimi ödemesi yapıldığını gösterir belge
* Son çalışılan iş yerinden kesilen gelir vergisi miktarını ve kümülatif gelir vergisi matrahını gösterir belge
Cevap: İşten Ayrıldım - Yasal Süre Problemi
İşveren talep ettiğiniz belgeleri vermekle yükümlüdür, tıpkı sizin de yasal ihbar süresine uymakla yükümlü olduğunuz gibi.
Çalışma sürenize bağlı olarak değişen ihbar süresine uymamanız durumunda, işverenin ihbar tazminatı talep ehakkı doğar, bu tazminatı karşılıklı anlaşmanız durumunda elbette ödeyerek ayrılmanız da mümkün.Ancak bu sadece sizin seçiminize kalmış değildir.
Evrak toplamak için öğleden sonrası için izin talebinizi işveren de kabul ederse, izinli sayılırsınız.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İşveren talep ettiğiniz belgeleri vermekle yükümlüdür, tıpkı sizin de yasal ihbar süresine uymakla yükümlü olduğunuz gibi.
Çalışma sürenize bağlı olarak değişen ihbar süresine uymamanız durumunda, işverenin ihbar tazminatı talep ehakkı doğar, bu tazminatı karşılıklı anlaşmanız durumunda elbette ödeyerek ayrılmanız da mümkün.Ancak bu sadece sizin seçiminize kalmış değildir.
Evrak toplamak için öğleden sonrası için izin talebinizi işveren de kabul ederse, izinli sayılırsınız.
Sn. Kırcalı Yarın ilk iş günü ve ilk gün patronuma gelecek hafta diğer tarafta başlamam gerektiğini söyleyeceğim. İnşallah anlayışla karşılar ve dilerse tazminatla çözebiliriz işi.
Zaten içeride 3 maaş param var. AGİ paraları da duruyor 14 aylık.
Teşekkürler.
Alıntı:
Chotanaq rumuzlu üyeden alıntı
Zaten içeride 3 maaş param var. AGİ paraları da duruyor 14 aylık.
Teşekkürler.
Bu bahsettiğiniz sebepler, ihbar öneline uymadan derhal fesih hakkı kazandırır size.
Bu sebeple fesihte kıdem tazminatına da hak kazanırsınız.
Yapmanız gereken sadece notere gidip, ücretlerinizn ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizi belirten bir ihbar göndermek olacaktır.
Alıntı:
Bu bahsettiğiniz sebepler, ihbar öneline uymadan derhal fesih hakkı kazandırır size.
Bu sebeple fesihte kıdem tazminatına da hak kazanırsınız.
Yapmanız gereken sadece notere gidip, ücretlerinizn ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizi belirten bir ihbar göndermek olacaktır.
Bu benim hayatımdaki ilk iş tecrübesi diyebilirim 14 aydır çalışıyorum üniversite sonrası. Ve bazı konularda bilgim yok.
Ücretimin ödenmediğini kanıtlayamamki. Bu kanıtlama bordro ile mi oluyor? Öyleyse onu da vermiyorlar verseler bile asgariden gösterirler. Ben 2 katını alıyorum. İçerideki paramın yarısını alabilirim böyle bir durumda.
Hem zıtlaşma durumunda paramı hiç alamam.
Kısacası yolumu bilmiyorum.
Sizin ücret alamadığınızı değil, işvereninizin ücretinizi ödediğini ıspatlaması gerekir.
Alıntı:
Sizin ücret alamadığınızı değil, işvereninizin ücretinizi ödediğini ıspatlaması gerekir.
Onu ne şekilde kanıtlayabilir Sn. Kırcalı?
Banka hesabınıza yaptığı ödemelerin belgeleriyle, imzaladığınız maaş bordrolarıyla
Alıntı:
Banka hesabınıza yaptığı ödemelerin belgeleriyle, imzaladığınız maaş bordrolarıyla
Tamam durum karışık o zaman. Çünkü bordro ve imza yok ortada.
Fakat hesabıma yüklü miktarda çok kez para geçti, çoğu benim için değil şirket işleri için.
Yarın umarım düzgün gider herşey.
Teşekkürler.