2009 Marka ve Patent Vekilliği Sınavına girenler
Merhaba,
2009 Marka ve Patent Vekilliği Sınavı 14 Kasım tarihinde Ankara'da yapıldı. Bu sınava giren arkadaşlarımızın görüş ve yorumlarını bu sayfada paylaşalım istedim.
İlk yorumu ben yapmak istiyorum,
Son derece zor bir sınavdı. mresleki soruların her geçen sınavda azaldığını, sınavdaki sorulara ait konu kapsamının gitgide genişlediğini gördüm. Sanki insanlar marka vekili olmasın diye bir çaba var hissi bıraktı bende. 1700 kişiden %20 si kazananabilirse büyük başarı.
Sonuç olarak son derece zordu.
Cevap: 2009 Marka ve Patent Vekilliği Sınavına girenler
Selam ,
Ben de bu sene girdim sınava.Sınai Mülkiyet alanında çalıştığım için aslında sorular çok zor değildi bana göre.Yaptığım ve sınavdan sonra farkına vardığım tasarım , hukuk sorularından dolayı ucu ucuna geçiyorum ya da kalıyorum diyebilirim.Sorular hakkında konuşmak gerekirse işletme soruları kesinlikle genel işletme soruları değildi zira ben işletme mezunuyum ve 3 üncü sınıfta gördüğüm konularla alakalı sorular vardı.Ayrıca coğrafi işaret konusunda da soru sayısı fazlaydı , kolay olmasına rağmen bu kadar fazla olmasını anlayamadım.
Genel Kültür sorusu derken de yalnızca Nobel edebiyat ödülü ile ilgili ve TPE nin Hazerfen uygulaması ile ilgili soru vardı.İktisat sorularında da başabaş noktası ki üniversitede de çözememiştim ve cari oran formülü vs. vardı.
Doğrusunu söylemek gerekirse alınması gereken not 70 ve 556 , 554 , 555 KHk lardan sorulabilecek sorular belli.Bu yüzden de az kişi kazansın diye böyle sorular seçiliyor diye düşünüyorum.Kalanların çoğu da 60 ve üstü ile kalıyor.Çünkü 55 sınai mülkiyet sorusunun 50 si doğru yapılabiliyor ama alınacak bir 20 puan daha var ve bu puanın alınması ise hukuk , matematik-türkçe , ve genel işletme - iktisata kalıyor.Bu da açıkçası çok kolay değil.
Sonuç olarak sana katılıyorum yüzde 20 falan geçen olur muhtemelen.Onların içinde olacağımı düşünüyorum(eğer saçma sapan hatalar yapmadıysam).Umarım sen de kazanırsın.
Son önerim ise cevap anahtarı ve sorularının TPE tarafından açıklanması(bunun hakkımız olduğuna inanıyorum) ve seneye sınai mülkiyet sorularının yüzde 65 e çıkarılmasıdır.Yapacağımız iş vekillik ise ve bu mesleki bir sınavsa soruların da aynı şekilde daha da mesleki olmasını tercih ederim.