İş akdimin kopyasını şirketten istemek
Değerli hukukçu arkadaşlar ben iş yerimle sorunlar yaşıyorum ve bu sorunu başka bir başlık altında paylaşmıştım. Orada sorunlarımı anlatmış ve iş akdimin bir kopyasını almadığımdan bahsetmiştim.(İyi niyet-Güven-İş bulduk sevinci v.s gibi sebeplerden.) ( şimdi ise pişmanlık ) 2 aydır şirketimle görüşmüyorum çıkışımı vermediler. Durumlar beni avantajlı gösteriyor tabiki ama benim bu kez sorum şu olacaktır. İş akdi örneğim gerekiyor elimde bir kopyası yok avukatla görüştüm avukatım sözleşmeyi görse kesin şeyler söyleyebilir ama şuanda dinlediklerinden sadece haklı olduğumu düşünüyor. Şimde şu noktada ben şirketimden iş akdimin bir kopyasını istediğimde onların bana bunu vermeme gibi bir lüksleri varmı. Dava için isteyeceğimi anlayacaklardır nitekim. Benim belge isteme hakkım nedir bağlı bulunduğum yerden. Telefonla talep edicem ve tatsız olacaklarını istifamı yazmamı istiyeceklerini biliyorum kayıt etmelimiyim sizce. Çok teşekkür ederim. Umarım yardımcı olursunuz . Saygılar..
Cevap: İş akdimin kopyasını şirketten istemek
İş akdiniz yazılımı düzenlendi? Zira iş akdinin yazılı olması mutlak şart değildir. Yazılı ise bir örneğinin size verilmesini talep etmek hakkınızdır. Neticede akit en az iki taraflı olur değil mi? Talebinize olumsuz yanıt verirler ise noterden ihtar göndererek akdin bir örneğini isteyebilirsiniz. Telefon görüşmelerini gizice kaydetmeniz bir işe yaramaz. Çünkü mahkeme kararı olmadan dinleme ve izleme yolu ile elde edilen ses ve görüntü kayıtları delil olamaz. Ayrıca bu kayıtları izinsiz yaptığınızdan,özel hayatın gizliliğinden v.b. gerekçelerle yola çıkarak muhatabınız suç duyurusunda bulunur ise yaşadığınız sorunun mahiyeti bir anda değişebilir.
Karşılıklı olarak düzenlenen sözlemenin birer kopyasının taraflarda bulunduğu kabul edilecektir.
İşverenin ben size sözleşme düzenlendiği tarihte bir kopyasını vermiştim demesi durumunda aksini ıspatlamanız zor olacaktır.
Erdoğan Bey evet böyle bir karşılıkla gelebilir bu şirket bana haklısınız. Benimde tedirgin olduğum nokta bu zaten böyle bir konuşma olursa zaten dava yoluna gideceğimi anlıyacaktır işveren ve onlar erken davranıcaktır. Benim haksız olduğum bi durum olmamasına rağmen uyduracaklardır.
İsmail Bey sizede çok teşekkür ederim ama herşey için ihtar göndermek durumunda oluyorum evet haklı bir durum bu ama noterde ihtar ücreti 70 lira deniliyo ve bu maddi güç bende yok. Çok teşekkür ediyorum.