Babam yaşıyor, annemin mirasından hak talep edebilir miyim?
2007 Temmuz ayında annemi kaybettim. Annem 28 yıllık emekli bankacıydı. Babamla 1 ev ve araba ve yazlıkları var. Daha doğrusu ev babamın üzerine, annem sadece kendinden habersiz satılamasın diye şerh koydurabildi. Araba ikisinin üzerine ve yazlık annemin üzerine. Biz iki kız kardeşiz ve ablam evli. Gerekli işlemler gerçekleştikten sonra araba babam, ablam ve benim üzerime yazlık da öyle.
Sorun şu ki babam, annem vefat ettikten tam bir yıl sonra imam nikahı ile bir evlilik gerçekleştirdi. Halen annemden maaş alıyor. Ben de evli olmadığım için annemden maaş alıyorum. Şu an ablamlarla yaşıyorum ve bir an önce babamla olan tüm maddi alışverişimi sonlandırmak istiyorum. Bu durumda neler üzerinde hak idda edebilirim? Fikir verirseniz çok sevinirim.
Cevap: Babam yaşıyor, annemin mirasından hak talep edebilir miyim?
Ortak olduğunuz mallar için ortaklığı bitirme davası açıp,açık arttırmayla satışı sağlayabilme hakkınız var.
Teşekkür ederim. Asıl öğrenmeye çalıştığım şey babamın halen yaaşamakta olduğu ev konusunda ne yapabilirim ? Ev babamın üzerine görünüyor sadece. Annemle evlendikten sonra edindikleri bir mülk. Ama tapu üzerinde sadece annem olmadan satılamaz ibaresi var. Bir de başvurduğum taktirde babamın annemden aldığı maaşı sonlandırabilirmiyiz ?
Babanız üzerine kayıtlı gayrimenkul üzerinde, babanız hayatta olduğu sürece hiç bir hak ve yaptırım gücüne sahip değilsiniz, tıpkı babanızın hak sahibi olması nedeniyle almakta olduğu dul aylığını almasını engelleme şansınız olmadığı gibi.
Anlıyorum. Çok teşekkür ederim ilginiz için.
Ancak babanız adına kayıtlı ev üzerinde merhume annenizin satılamazlık kaydı intifa veya şufa hakkı kapsamında ise varisleri sıfatı ile sizin ve ablanızın rızası olmadan babanız tarafından ev başkasına satılamaz.
İntifa hakkı süreli olarak tanımlanmamışsa en çok, intifa hakkına sahip kişinin ölümüne kadar geçerli olmaz mı?
Haklısınız Erdoğan Bey!... Aksi yönde beyan mevcut değil ise intifa hakkı ancak kayd-ı hayat şartı ile devam eder. Yukarıda yer verdiğim ifadelerimi düzeltir ve muhataplarımdan özür dilerim.
Babanızı SGK'ya ihbar edin. İmam nikahlı olarak evli olduğu sürede aldığı maaşıda faizi iile birlikte geri öder.