Vergi borcu ve beyannameler
Merhabalar benim işyerim var.Nisan dan ekime kadar dukkan kapalı kaldı ve dükkanla ilgili hiç beyannameler verilmedi ve muhasebecimde yoktu.Bu beyannamelerden acaba ne kadar ceza alırım?Bu cezaları da su an için ödeyecek durumum olmazsa ne yapmam gerekir?Bu konuda bana yardımcı olursanız cok sevinirim.(Şu an maliyeye kapanış verdim.Sadece nisan ve ekim arası hiçbir sekilde beyanname verilmedi).
Cevap: Vergi borcu ve beyannameler
Nisan-Mayis -Haziran-Temmuz-Agustos -Eylül-Ekim her ay için kdv beyannamesinden 1690 özel usulsüzlük cezası ayrıca Geçici Vergi Beyannamesi verilmemesinden dolayı her bir beyan için 1690*2 3380tl tavsiyem durumu dosya memuru ile konuşup uzlaşma yoluna gitmeniz.
Cevap: Vergi borcu ve beyannameler
beyannamelerinizi elektronik ortamda vermemeden vergi usul kanunu mük.355. maddeye göre özel usulsüzlük cezası yiyeceksiniz. bazı illerde bu cezalar mahkeme tarfından kaldırılıyor.ilinizde vergimahkemesi ne türde karar veriyor öğrenin.ancak 01.08.2009 tarihinden itibaren ilgili kanunda yapılan değişiklikle maliyenin bilgi isteme yükümlülüğü kaldırıldı. Yani kısacası kanun değişti.bu tarihten sonraki yükümlülükle ilgili benim bildiğim bir dava sonucu yok. bu nedenle ağustos ve sonrası dönem beyannamelerine istinaden kesilen cezalar mahkeme tarafından kaldırılırmı bilmiyorum.bu dönemler için ya riske girip dava açacaksınız yada 376. madde gereği indirim talep edeceksiniz.
Bunların dışında beyanname vermeme fiilinden dolayı takdir komisyonuna sevkedilecek ve matrahınız bu komisyon tarafından belirlenerek size vergi çıkma ihtimali var ve vergi çıkarsa vergi ziyaı cezasıda çıkacaktır. Yalnız tak. komisyonları herhangi bir bilgi ve belge olmadan (genelde) matrah takdir ettikleri için bu takdirler mahkemelerce kaldırılıyor.