Freelance ( Serbest ) Çalışma Hakkında
Merhabalar.
Bir bilgisayar programcısıyım, bir süredir de freelance olarak çalışmaktayım. İşin hukuki yönüne yönelik sormak istediğim bazı şeyler var.
* Yaptığım iş "sürekli" bir iş değil, yani sürekli bir gelir elde etmiyorum. Bu yüzden şahıs şirketi vs. kuramam. Yalnız bazı müşteriler fatura talep ediyorlar. Gelir vergisi kanununa göre, bilgisayar programcıları ve yaptıkları işlerin yayınlarından elde ettikleri gelir 'gelir vergisinden müstesnadır' deniyor. Buna göre yaptığım işlerde müşteriden ' gider pusulası ' tanzimi istemek zorundayım, doğru mudur ? Kısacası işin vergi yönü hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz ?
* Serbest bir çalışan olarak; haklarımı korumak için, yapacağım işe ve ödeme tarihlerine dair bir sözleşme yapabilir miyim ? Böyle bir sözleşme yapmak hukuki açıdan bana bir problem çıkartır mı ?
* Serbest bir çalışan olarak yaptığım işe dair 'programcı' ünvanı ile bir kartvizit bastırıp dağıtmanın yine hukuki yönden bir sakınacası var mıdır ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Cevap: Freelance ( Serbest ) Çalışma Hakkında
Alıntı:
metin_yildirim rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar.
Bir bilgisayar programcısıyım, bir süredir de freelance olarak çalışmaktayım. İşin hukuki yönüne yönelik sormak istediğim bazı şeyler var.
* Yaptığım iş "sürekli" bir iş değil, yani sürekli bir gelir elde etmiyorum. Bu yüzden şahıs şirketi vs. kuramam. Yalnız bazı müşteriler fatura talep ediyorlar. Gelir vergisi kanununa göre, bilgisayar programcıları ve yaptıkları işlerin yayınlarından elde ettikleri gelir 'gelir vergisinden müstesnadır' deniyor. Buna göre yaptığım işlerde müşteriden ' gider pusulası ' tanzimi istemek zorundayım, doğru mudur ? Kısacası işin vergi yönü hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz ?
* Serbest bir çalışan olarak; haklarımı korumak için, yapacağım işe ve ödeme tarihlerine dair bir sözleşme yapabilir miyim ? Böyle bir sözleşme yapmak hukuki açıdan bana bir problem çıkartır mı ?
* Serbest bir çalışan olarak yaptığım işe dair 'programcı' ünvanı ile bir kartvizit bastırıp dağıtmanın yine hukuki yönden bir sakınacası var mıdır ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
- Vergi hukuku ve muhasebe açısından gider pusulası yeterlidir.
- Kendi adınıza sözleşme imzalamanız problem çıkarmak yerine korunmanızı sağlar. Bu tip sözleşmelere eser sözleşmesi diyoruz.
- Programcılık ünvanını kimlerin kullanabileceğine dair bir düzenleme yoksa bu ünvanı kullanarak kartvizit bastırabilirsiniz.
Yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Bir şahıs şirketi açarak bu işi yapmanızın size daha faydalı olacağını düşünmekteyim. ilerde işlerinin kötü giderse mükellefiyetinizi kapatırsınız. İyi giderse şahıs şirketine devam eder bilanço esasına tabi olursunuz. Daha da işleriniz büyürse bir limited veya anonim şirket kurarsınız..Bunun hukuksal alt yapısını şimdiden hazırlamanız yararınıza olacaktır.
Merhabalar.
Başta da söylediğim gibi ne yazık ki sürekli olarak gelir kazanabildiğim bir iş değil. Bu yüzden de şahıs şirketi fikri korkutuyor açıkcası. Ancak bu şekilde çalışmaya ; freelance olarak çalışmanın hukuki açıdan bir sakıncası olmadıkça, müşteri portföyüm genişleyip de, işlerim sürekli hale gelene kadar devam etmeyi istiyorum.