ÖZET: çalıştığım şirketten ofisin kapanmasından dolayı evden devam ettirildim. Sıkışıklık bahane edilerek sigortam durduruldu. Alacağım yoktur. kendi rızamla ayrıldım diye belge imzalattılar. evde çalıştığım 2 ay boyunca maaşım yatırılmadı. Hakkımı nasıl arayabilirim.
DETAYLAR: 15.01.2009 tarihinde yeni açılmış bir danışmanlık şirketinde web tasarımcı olarak işe başladım. Başlangıçta çalışma koşulları olarak maaş + prim + yol + yemek + sigorta sözlü konuşmayla anlaşıldı. ilk iki ay deneme süreci ve iki ay sigortanı başlatmayacağız dendi. Kabul ettim. Ayın birine kadar olan süre yani 15 günlük ücretim, içerde kalacak, çıkışında vereceğiz dediler, kabul ettim. İlk maaşımı Martın birinde aldım, prim konuşulmamıştı dendiyanlış hatırlamışımdır diyerek çalışmaya devam ettim. Çalıştığım 6 ay boyunca işverenimin verdiği bütün işleri tamamladım, gerektiği zaman fazla çalışmalara gönüllü olarak kaldım, gösterebileceğim kadar iyi niyet gösterdim. Ama mart ayında başlanması gereken sigorta bazı bahanelerle Haziran ayına kadar ertelendi. Haziran ve Temmuz ayı sigortamda yatırıldıktan sonra işverenim danışmanlık şirketini kapatıp enerji işine gireceği başta olmak üzere kaçak yazılım ve tüm iyi niyetime rağmen ard niyeleri yüzünden evden çalışmamı istedi. Bu ard niyetleri tahmin edemediğimden, işverenim leyhine olsun diye evden çalışmayı kabul ettim. Evime çalışabilmem için internet bağladım işverenim faturalarımı ödeyeceğine dair söz verdi: Başta durumunun sıkışık olduğunu ve eksik maaş vereceğini miktarıyla sözlü olarak bildirdi. Sonra durumunun çok daha kötü gittiğini ve sigortamı birkaç aylığına durdurmak zorunda olduğunu bildirdi. Bende gene tüm iyi niyetimle kabul edip muhasebeciye gidip "alacağım yoktur, istifa ediyorum" yazılı bir belge imzalattılar. Sigortasız olarak Ağustos ayında evden elimden geldiği kadar çalıştım. İşverenim çalışmamı yetersiz bulduğunu söyledi. Eylül ayının 18'ine kadar çalışmaya devam ettim. Bu süre içerisinde Agustos ayında rahatsızlandım ve arkadaşlarımdan borç aldım. Ağustos maaşım yatmadı, Eylül ayında icra geldi, işverenimden maaşımı istedim vermedi. iki aylık maaşım ve girişte içeride tutulan para bir türlü ödenmedi. Sigortam iki aylık olduğundan 90 gün dolmadığından rahatsızlandığımda ssk ile muayene olamadım. En sonunda alacağım 800TL ve ödeyeceğine söz verdiği internet faturalarına karşılık o güne kadar yaptığım siteleri kapattım. Bir buçuk saat tartıştık. Hiçbir şekilde borcuna karşı çıkmadı sadece ödeyemem dedi. Sitelerin şifrelerini değiştirip tekrar yayına sokmuş. Mail adreslerimide yayından kaldırmış. Amacım sadece tepki koyabilmekti o bana yetti. Şimdi ulaşamıyorum adama 4 aydır borcunu ödemedi.
SORUM: ödenmeyen maaşlarım için bu noktada ne yapmam gerekiyor? Çalışma bakanlığına mı yoksa avukata mı gitmem lazım? Eski patronum ofisi kapattı ama faaliyetlerine devam ediyor. Hatta yüksek sermayeli doğal enerji şirketi açtı.