Balkonla salonu birleştirme
Merhaba,
Salonumla balkonumun arasındaki duvarı yıkarak salona katmayı düşünüyorum.
Kolon ve kirişlere dokunmadan sadece aradaki kiremit duvarı yıktıracağım.
Nasıl bir süreç izlemeliyim? Komşularımdan tek tek razı olduklarına dair imza almam gerekir mi?(Bu pek mümkün gözükmüyor). Kanuni bir sorun yaşamamak için ne gibi önlemler alabilirim?
Cevap: Balkonla salonu birleştirme
Sakın Dokunma . Yasal değil.Mimari proje değişmez.hele hele dış görünüşü bozuyorsa...
Yapmayı düşündüğünüz tatdilat için belediyeden izin almalısınız. Eğer bina için tehlike içermiyorsa veya kaldırmayı düşündüğünüz duvar yerine aynı işlevi yerine getirecek bir mekanizma yapılabiliyorsa bu izni alabilirsiniz.
Ortak alan olmadığı için diğer kat maliklerinden izin almanıza gerek yok.
Balkona bakan dış duvardır Ortak alandır(Kanun Numarası : 634
Kabul Tarihi : 23/6/1965 Made 4'e bakınız) .. Dış duvarlar ortak alandır.
Yine bu kanunun (Kanun No. 5711 Kabul Tarihi: 14/11/2007 ;) 8. maddesine bakınız. ,
Deprem bölgesindeyseniz, işiniz daha da zor. Ben bu uygulamanın yapıldığı bir olaya şahit oldum.Bu Uygulamayı yapan kişi Önce bayındırlık bakanlığına ve Belediyeye şikayet edildi. Belediye kesinlikle izin vermiyor. 6 yıl önceydi 2 milyar tl ceza kesip daireyi mühürlemişti. sonra eski şekline getirildi mühür kaldırıldı. İç duvarlara kimse karışmaz ama binanın dışa bakan duvarı (Balkon duvarı da olsa) ortak alan sıfatındadır. Ortak alanlara müdahele çok zordur. Değişik renk boya bile yapamazsınız. Tek bir malikin bile itirazı sizi sıkıntıya sokacaktır. Çünkü bu konuda açık yargıtay kararları var (istenirse tarih sayısını verebilirim) . Yargıtay Kararlarında " Mimari Proje Yapı kullanım belgesi alındıktan sonra kesinlikle değiştirilemez. "kararı alınmış.
Ancak tek yol var o da Komşularınızın rızası ve gönlünü almakla olur. Tabi 3-5 yıl sonra size darılan bir komşunuz tekerinize çomak sokmaz ise......!