Ayrı Kurumdan İki ölüm Aylığı Alınabilir mi?
5510 Sayılı Kanun'a Göre ;
Ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması
MADDE 34- Ölen sigortalının 33 üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;
b) (Değişik: 17/4/2008-5754/21 md.) Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;
....................................
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,
her birine % 25'i bağlanır.
Aylık ve gelirlerin birleşmesi
MADDE 54- Bu Kanuna göre bağlanacak aylık ve gelirlerin birleşmesi durumunda;
a) Uzun vadeli sigorta kollarından;
.....................................
5) (Değişik: 17/4/2008-5754/34 md.) Hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından bağlanacak aylığı,
bağlanır.
Bu iki hüküm karşısında aşağıda belirttiğim olayda ne yapılabilir?
Olay : Sigortalı olmayan Ayşe teyze evli olduğu esnada babası 1991'de ölüyor.Diğer 2 kız kardeşi de kendisi gibi evli olduğu için ölüm aylığı annesine bağanıyor.Daha sonra 1994'te annesi de ölüyor.2008 yılında ise Ayşe Teyze'nin eşi Ahmet amca da ölüyor.Ayşe teyzenin eşi de babası da farklı kurumlardan emekli olmuşlar.Eşinin ölümü üzerine ayşe teyzeye ölüm aylığı bağlanıyor.Acaba aynı zamanda şimdi kuruma başvurarak babasından da kendisine yetim(ölüm) aylığı bağlanmasını isteyebilir mi?
Cevap: Ayrı Kurumdan İki ölüm Aylığı Alınabilir mi?
Alıntı:
Stj.Av.Remzi Dirikoç rumuzlu üyeden alıntı
Aylık ve gelirlerin birleşmesi
MADDE 54- Bu Kanuna göre bağlanacak aylık ve gelirlerin birleşmesi durumunda;
a) Uzun vadeli sigorta kollarından;
.....................................
5) (Değişik: 17/4/2008-5754/34 md.) Hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından bağlanacak aylığı,
bağlanır.
Alıntı:
Eşinin ölümü üzerine ayşe teyzeye ölüm aylığı bağlanıyor.Acaba aynı zamanda şimdi kuruma başvurarak babasından da kendisine yetim(ölüm) aylığı bağlanmasını isteyebilir mi?
Sizce alınabilir mi?
Cevap: Ayrı Kurumdan İki ölüm Aylığı Alınabilir mi?
Ben de sorumun içinde cevabımı verdiğimi düşünüyorum ancak numarasını bilmediğim bir kanunda böyle bir durumda aynı kurum ve farklı kurum durumları ayrı bir şekilde düzenlenerek 1. veya 2. durumda az miktarlı olan maaşın yarısının da alınaileceğini görmüştüm yanlış hatırlamıyorsam ancak bu konuyla alakalı kanun hükmünü hatırlamıyorum.