Tayinim çıktı, ne yapabilirim?
2009'un mayıs ayında bir emlakçıdan yeni tamamlanmış bir ev kiraladık. Emlakçı bize ev sahibinin kendisinde vekaletnamesi olduğunu söyleyerek bize evi peşin 1900 euro'dan kiraladı. Ama iki sene oturmamı istediği için 2 senelik kira kira taahhütnamesini noterde imzaladık. Ve de kira sözleşmesi de bu şekilde imzalandı. Ancak taşındıktan sonra elektrik ve de suyu üzerime almaya gittiğimde apartmanın henüz teslim edilmediğni öğrendik. Elektrik ve de su paralarını aylardır 2 katı olarak yatırmaktayız.
Benimde bu ay tayinim çıktı ve de aralığın sonu gibi evden çıkmam gerekecek. Ben nasıl bir prosedür izlemeliyim.
Peşin verdiğim kirayı geri alabilir miyim?
Ev sahibim benden diğer yılın kirasını da isteyebilir mi?
Ya da evi boşalttıktan sonra bu yılın apartman giderlerini benim ödememi ister mi?
Şimdiden çok teşekkür ediyorum. Bunları bilerek ev sahibimle ya da emlakçıyla konuşursam daha iyi olacak benim için. Beni tehdit ederlerse bilgi sahibi olabilirim.
Bir de kiraların peşin ve de döviz olarak alınmasının kanuna aykırı olduğunu duymuştum buradan bir yol izlenebilir mi?
Cevap: Tayinim çıktı, ne yapabilirim?
lütfen yardım edecek birileri yok mu?
işin zor. Notere bile onaylatmışsan kontratta olan süreyi kalmasan dahi alabilir ( kiracı bulana kadar )
Merhabalar,
Kira kontratımız dolmadan 8 ay önce yurtdısında bir okula kabul almam sebebiyle bu ayin sonunda evden cikacagim. Kira kontrati anne ve babamin uzerine yapildi.Cıkmadan 1.5 ay once durumu ev sahibine bildirdik ve evimize tasinmak isteyen bir kiraci bile bulduk. Ev sahibimiz kiraciyla goruserek onu kabul etti ve bizim tasinmamizdan sonra kendisiyle yeni bir kontrat yapacagini soyledi. Ev sahibine vermis oldugumuz 900 euro'luk depozitoyu zor bela son iki aylik kiraya saydirdik.Fakat tasinamamiza 2 hafta kala buldugumuz kiraci evi tutmaktan vazgectini soyledi bize. Yeni bir kiraci bulmamizdan dolayi ev sahibine cikacagimiza dair 1 ay oncesinden yazili bir ihtarda bulunmadik. Fakat sozlu olarak cıkacagimizi bildirdik ve sahidimizde mevcut.
Kira sozlesmemizde : "Kiraci kiralanani bosaltmak istedigi taktirde en az Bir Ay evvelinden mal sahibine ulaşacak şekilde bildirmeyi taahüt eder." diyor. Bunun yazili ya da sozlu olmasi gerekir mi? burda kullanabilecegi acik bir taraf var mi?
Ev sahibimiz bir icra avukati. Biz kiraciyi bulmamis olasaydik hukiki yollarla kalan parayi alacagina dair bizi tehtit etmisti .(Ayni tehtiti biz depozitoyu kiraya saydirmaya calisirkende yapti.)
Suanda buldugumuz kiraci son anda tutmaktan vazgectigi icin ayni sorunla yuzyuzeyiz. :'(
1 ay oncesinden ihtarname cekip evi bosaltmak icin zorunlu bir neden verdigimizde evi bosaltabilecegimizi ve ev sahibi dava acsada bizden bir sey talep edemeyecegini duydum acaba bu dogru mudur?
Ve depozitomuzun iki aylik kiraya sayilma durumu var fakat ev sahibimiz bu kabulunden vazgecip kirami odemediler diyerek bir senelik kirayi talep etme yoluna gidebilir mi? Bize bu konua bir ihtarname cekmesi gerekirmiydi yoksa cekmedende bu durumu alehimize kullanabilir mi? Nasil bir yol izlememiz gerekiyor?
Cunku sozlesmede soyle bir madde var: Bir Aylik kira bedelinin zamaninda ödenmemesi halinde,ödenmeyen aydan itibaren kontrat süresi sonuna kadar olan kira bedelleri muacceliyet kesbeder ve bu hal kiraci tarafindan gayrimenkulun tahliyesi olarak pesinen kabul edilir.
Ev sahibimiz avukat olmasi sebebiyle bizden önde gorunuyor ve bizi surekli dava acmakla tehtit ediyor.Benim annem babamda emekli memur insanlar. Bizi dava etse bizim avukatin parasini bile odeyecek durumumuz yok.
Rabden tek dilegimiz ev sahibimize bulasmadan ve bu tur tatsizliklar yasamadan bu evden cikabilmek. :'( Acaba bu durumdan zararsiz bir bicimde kurtulmak icin ne yapabiliriz?
bu sartlar altinda bize dava acabilir mi? :( :(
Simdiden cok cok tesekkur ederim cevaplariniz icin. :(