30 iş günü verilen saate göre mi belirlenir?
Sormak istediğim soru kısa ve net, cevabı da kısadır sanıyorum. Danışmadan ziyade hukuki mevzuatı öğrenmek istiyorum, kafamdaki bir çok soruya cevap buldum forumlarınızda.
Teknik servisine belirli sorunlardan dolayı teslim ettiğim bir ürün var. 30 iş gününün dolmasına bir iki gün kaldı ve ben forumlarınızda okuduğum en akılcı yol olarak; önce teknik servisten para iadesi yapılmasını talep etmeyi, kabul edilmezse bir avukatla iletişime de geçip tüketici mahkemesinde dava açmayı planlıyor, icra yoluyla da paramı tahsil etmek istiyorum.
Sorularım şunlar;
1) (En önemlisi) 30 iş gününü, verdiğim tarihi "ilk gün" kabul ederek mi hesap etmeliyim, yoksa verdiğim günün saatine göre mi hesaplamalıyım?
2) Ürün para iadesi için ürünü teknik servisten almalı mıyım (yapılmamış olsa bile)? bunun bir önemi var mı?
3) Para iadesini satın aldığım kuruluştan mı sağlayacağım, yani davayı satıcıya mı açağım, yoksa üreticiye mi? her ikisine mi?
4) Avukata ödenecek olan bedel ne kadarsa, bunu da dava açtığım kuruluşun karşılaması mümkün mü?
Cevap: 30 iş günü verilen saate göre mi belirlenir?
vrdiğiniz gün sayılmaz.
30 günmü işgünümü önemli iş günü ise tatil günleri sayılmaz.
ürünü almanız gerekmez direk satın aldıgınız yere başvuracaksınız.
avukatın ücretini karşı yana yansıtamazsınız.
Alıntı:
Av.Nihad Karslı rumuzlu üyeden alıntı
vrdiğiniz gün sayılmaz.
30 günmü işgünümü önemli iş günü ise tatil günleri sayılmaz.
ürünü almanız gerekmez direk satın aldıgınız yere başvuracaksınız.
Son olarak eğer rahatsız etmeyecekse, dava süreci ne kadar sürer ve tahmini olarak ben cebimden ne kadar masraf ederim?
Ürün bedeli 900TL (yaklaşık) altında ise tüketici mahkemesinden önce tüketici hakem heyetine başvurma zorunluluğu bulunmaktadır.
4822 s. Kanun ile değ. 4077 s. TKHK de belirtilen süreler işgünü değil gündür.
Tüm hukuki sürelerde gün hesabının yapılması:
1- İşlemin yapıldığı gün sayılmaz.
2- Ertesi günden itibaren sayılmaya başlanır. (Resmi tatile denk gelsin veya gelmesin)
3- Bu suretle bulunacak günün mesai saati bitimi sürenin sonu sayılır. (Süre sonu resmi tatile denk gelirse, süre takip eden ve resmi tatil olmayan ilk günün mesai saati sonunda sona ermiş sayılır)
4- İşgünü hesaplarında resmi tatiller süre hesabında dikkate alınmaz.
Alıntı:
Nasıl yani.. Tüketici hakem heyetine verilen dilekçeler ve açılan davalarda avukat ücretini neden tüketici ödüyor ki? Bütün masrafların karşı tarafa ait olması gerekmiyor mu ?
Alıntı:
MzLgNy rumuzlu üyeden alıntı
Nasıl yani.. Tüketici hakem heyetine verilen dilekçeler ve açılan davalarda avukat ücretini neden tüketici ödüyor ki? Bütün masrafların karşı tarafa ait olması gerekmiyor mu ?
Her ne kadar kararda öyle yazsa da Avukatlık Kanunu hükümlerine göre avukat vekalet ücretini avukat alır. Sizden aldığı ücret ayrıdır. Her ikisi de avukatındır.
Tamam da sonuçta böyle bir durum olamaz ki.. Tüketicinin böyle bir ücret ödemesi mantıklı mı sizce? Sonuçta mağdurluğundan dolayı başvuruyor ve avukat masrafları da dahil olmak üzere karşı tarafa ödenmesi gerekiyor. Yani öyle biliyorum ben. E yoksa ne anladım ki ben ondan.. 30 iş günü sonunda para iadesi alcam aldığım o parayı da avukata verdikten sonra ne anlamı kalıyor TSHH ye şikayet etmenin ne anlamı kalıyor para iadesini almanın? Hele de düşük bir tutar olursa bu da avukat parasına yetmiyorsa zararlı bile çıkmış olursunuz.. Bu mudur yani bizim hakkımızı aramamızın sonucu?
Alıntı:
MzLgNy rumuzlu üyeden alıntı
Tamam da sonuçta böyle bir durum olamaz ki.. Tüketicinin böyle bir ücret ödemesi mantıklı mı sizce? Sonuçta mağdurluğundan dolayı başvuruyor ve avukat masrafları da dahil olmak üzere karşı tarafa ödenmesi gerekiyor. Yani öyle biliyorum ben. E yoksa ne anladım ki ben ondan.. 30 iş günü sonunda para iadesi alcam aldığım o parayı da avukata verdikten sonra ne anlamı kalıyor TSHH ye şikayet etmenin ne anlamı kalıyor para iadesini almanın? Hele de düşük bir tutar olursa bu da avukat parasına yetmiyorsa zararlı bile çıkmış olursunuz.. Bu mudur yani bizim hakkımızı aramamızın sonucu?
Haklarınızı aramak için avukat tutmak zorunda değilsiniz. Avukatınız varsa ilgili mevzuata uymalısınız. Nasıl hasta olduğunuzda doktora gitmek veya ilaç almak zorunda değilseniz aynı kural burada da geçerlidir.
Kanun böyle. Avukatınız sizden ilk aşamada davanın takibi için belli bir ücret alır. Dava kazanıldığında mahkeme karşı tarafı yargı giderleri ile avukat vekalet ücretinin davacıya ödenmesine karar verir. Buradan gelecek avukat vekalet ücreti de avukatınızın hakkıdır.