Muhteviyatından dolayı yanıltıcı belge düzenlemek
Herkese merhaba, özel bir durum var bilginize başvurmak istiyorum. Bir mağaza, bir takım eşyaları bir kişiye satmış gibi gösteriyor. O kişi de o malları almış gibi irsaliyeyi imzalıyor.İrsaliyedeki tarihte ve sevkedildiği yazılan adrese gerçekte öyle bir sevkiyat yapılmadı. Adli makamları yanıltmak için kasıtlı olarak böyle bir evrak düzenlendi. Bu durumdan ben bir hayli zarar gördüm. Bu evrakı düzenleyen firmaya maliye denetim elemanları "özel usulsüzlük cezası" kesti.Bu konuda hukukçuların da fikrini almak istiyorum. Saygılarımla
Cevap: Muhteviyatından dolayı yanıltıcı belge düzenlemek
Bu konuyu merak ediyorum acaba hukukçular ne düşünüyor ?
Bu suç vergi kaçakçılığıdır. Özel usulsüzlük cezası değil vergi kaçakçılığı suçu nedeniyle hem vergi cezası kesilmeli hem de defterdarlık raporu alınarak ceza mahkemesinde yargılanmalıdır.
Alıntı:
Av.Basri Gungoren rumuzlu üyeden alıntı
Bu suç vergi kaçakçılığıdır. Özel usulsüzlük cezası değil vergi kaçakçılığı suçu nedeniyle hem vergi cezası kesilmeli hem de defterdarlık raporu alınarak ceza mahkemesinde yargılanmalıdır.
Sayın Basri Bey, sanırım vergi kaçakçılığının tanımı "muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlemek" olarak belirtiliyor. Söz konusu firma benim 4 ay evvelinden aldığım eşyaları 4 ay sonra bir başka kişiye sanki yeniden satılmış ve sevkedilmiş gibi irsaliye ve fatura düzenleyerek veriyor.Bu kişiler benim kayınpederim ve kayınbiraderimdir. Ben evde yokken bütün eşyalarımızı toplayıp götürüyorlar. Ben savcılığa suç duyurusu yaptım. Savcıya malum irsaliye ve faturaları göstererek savcılığı da aldatıyorlar ve savcı takipsizlik kararı veriyor. En son vergi denetim elemanlarının incelemesinde "özel usulsüzlük cezası "verdiklerini öğrendim. Şimdi nasıl bir yol izlememi önerirsiniz? Saygılarımla
Yanıltıcı belge düzenlemek hangi suçların kapsamına girer?
Bir firma daha önceden kesmediği irsaliyeyi ve faturayı 4 ay sonra başka bir kişi ve adrese gönderilmiş gibi kesiyor. Bunu vergi denetmenleri inceleyerek suçlu buldular; raporlarına yazdılar ve firmayı "özel usulsüzlük cezası"na çarptırdılar. Bu olayın hukuki tarafını incelersek yapılan eylemin usulsüz olduğu kanıtlanmış oluyor. Bu usulsüz düzenlenen evraklar yüzünden zarar gördüm. O firmaya ve evrağı düzenleme işine katılan kişilere tazminat davası açabilir miyim? Saygılarımla