Kredi kartı yapılandırması
ben ziraat bankasına ait icralık olmuş kredi kartımı 5915 sayılı yasaya göre yapılandırdım taksitlerimi yatırmaktayım.Ancak maaş haczim kaldırılmadığı için bankanın avukatıyla görüştüm vekalet ücretini alamadığı için maaş haczini kaldıramayacağını söyledi.İcra müdürlüğüne yazı yazdım.Bugün bana gelen cevabi yazıda Alacaklı vekilin talebi nedeniyle maaş haczini kaldıramayacaklarını ayrıca 126 lira icra harç masrafını ödemem gerektiğini belirtmişler.Bankayla yaptığım ödeme planında vekalet ücreti olduğu ve her ay yatırdığım taksitlerin içinde olduğu halde banka neden avukatın vekalet ücretini ödemiyorda avukat benden istiyor?bankanın bana verdiği ödeme planındaki tutar dışında herhangi bir para ödemem gerekiyormu.Bu durumu nasıl çözebilirim.teşekkürler
Cevap: kredi kartı yapılandırması
Yasaya göre yapılandırma yapılan dosyalarda yasal vekalet ücretinin 1/4 ü alınıyor, yani 160 TL ise 40 TL ye avukat haketmiş oluyor. Belki aradaki farkı sizden almaktan bahsetmiştir banka avukatı. Ancak bunu da sizden tahsil edemez zira yasa çok açık şöyle ki: Yasanın ilgili maddesi ilgili fıkrası : Kredi kartı borçlusunun bu maddenin birinci fıkrasına uygun olarak alacaklıya müracaat etmesi ve yapılan ödeme planı doğrultusunda taksit tutarlarını ödemesi şartıyla, halihazırda yapılmış işlemler baki kalmak kaydıyla icra işlemleri durur, İcra ve İflas Kanununda belirtilen süreler işlemez. der.
Geçici Madde 5:
".....ödemek istediklerini beyan etmeleri halinde, düzenlenecek ödeme plânını imzalamaları şartıyla, icra takibine konu olmuş ise takip, dava masraf ve harçlarını ve nispi kanuni vekalet ücretinin yüzde yirmibeşini de kabul edilen plan çerçevesinde ödeme hakkına sahip olurlar. "
Avukata ihtar çekip maaş kesintilerinin durdurulmasını isteyebilirsiniz. Maaş haczi kalır ama kesintiler durur.
Bir de konu yanlış yerde açılmış İcra Ve İflas Hukuku başlığı altında açmalıydınız , yetkililer düzenler sanırım..
cevabınız için teşekkürler.Ben bu sorunu nasıl çözebilirim.Diyelimki Avukat aradaki farkı benden istiyor.Ne yapabilirim yada nereye başvurabilirim.
Cevap: Kredi kartı yapılandırması
Avukat aradaki farkı sizden isteyemez böyle bir hakkı yok, bankaya şikayet edin bence. Bankalar borçlulara hala müşteri gözüyle bakarlar netice alabilirsiniz, banka avukatı uyarabilir. Bu durumda da avukat üzerinize gelmekten vazgeçebilir.
Bankanın Genel müdürlüğünün internet sitesindeki iletişim bölümünde şikayette bulundum.Durumu izah ettim.Bakalım ne sonuç çıkacak.teşekkürler
Mailinize istinaden size dönmezlerse kartın bağlı olduğu şubeye gidin, kartı stand usulü ile aldıysanız en yakın şubeye giderek şikayetinizi yazılı olarak yapın, hatta müşteri temsilciliğini bile arayabilirsiniz, kolay gelsin.