Ödenmeyen Sigorta ve Maaş
Değerli Arkadaşlar,
Yaz sezonu içerisinde turizm sektörü dahilinde faaliyet veren dünyanın önde gelen gece kulüplerinden birisinde Satış ve Pazarlama Müdürü olarak görev aldım.
Burası bir şahıs şirketi ve ticaret sicili de bu şekilde geçiyor. Yönetim çalışan personeline kesinlikle sigorta yapmıyor ve maaşlarını zaamanında yatırmıyor. İnsanlar aylarca para almadan köle gibi çalıştırılıyorlar. Paraları içeride kalacak korkusu ile kimse işi de bırakamıyor. Bir gecede tüm personelinin 3 aylık maaşını ödeyebilecek kadar para kazanan bu işletme hergün sabah hasılatını banka hesaplarına yatırarak kasaları boşaltıyor. Bu sayede para istemeye giden herkes "Kasada para yok" bahanesi ile geri gönderiliyor.
Sezon sonuna doğru annemin geçirdiği bir ameliyat sonrasında hastaneye yüklü miktarda para yatırmamız gerekti. İçeride olan maaşımı yönetimden istedim ve bana ertesi gün ödeme yapılacağı söylendi. Ama yapılmadı. 1 hafta sürekli bu işin peşinden koştum ve sonunda tefecilerden para almak zorunda kaldım. Bu arada hala paramı alamadığımdan dolayı istifamı verdim.
İş çıkışım yapılırken paramın %50 sini 15 gün beklettikten sonra zorla alabildim. Tabi işten ayrılma sonucunda bir takım evraklar imzalatıyorlar. En önemlisi de ibraname. Ancak imzalamama gibi bir şansınız yok. Bekçi köpeği tavrındaki güvenlikler hemen sizi bir köşede sıkıştırıyor ve görüşmenizin sonucu büyük ihtimalle hastane de sonuçlanıyor. Polise gitme gibi bir şansınız da yok. Çünkü Belediye Başkanından, Valisinden, Emniyet Müdürüne kadar herkes onların elinde.
Zorla imzalatılan evraklar ve kurtarabildiğim yarı para ile ayrıldım ve içeride kalan paramı alabilmenin, aynı zamanda insanlara bu şekilde köle muamelesi yapılamayacağının bir şekilde yollarını arıyorum.
Daha önce birilerinden SSK ya dilekçe yazarak sigortamızın yatmamasını kullanabileceğimiz yönünde bir tavsiye almıştım. Acaba bu ne kadar işe yarar? ve yapabileceğimiz başka birşeyler var mı? Konu ile ilgili yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.
Herkese İyi Forumlar..
Cevap: Ödenmeyen Sigorta ve Maaş
1-İbranamede neyin altına imza attınız?
2-İbranameyi imzalarken tehdit altında mıydınız? Eğer öyleyse bunu ispatlayabilecek durumda mısınız?
3- SGK'ya başvurarak ödenmemiş primleriniz için şikayette bulunabilirsiniz.
4-SGK'ya İşe giriş bildirgesi verilmiş miydi?
5-Yazılı bir iş akdiniz var mı?