Cevap: Çekin vadesinde oynama
Keşide tarihinde paraf, imza olmaksızın oynama tahrifat demektir ve çek kambiyo niteliğini kaybeder. Çekten cayma hakkınızı kullanmanızı, işleme konulması halinde itiraz haklarınızı kullanmanızı bunun için de avukatınıza danışmanızı tavsiye ederim.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Keşide tarihinde paraf, imza olmaksızın oynama tahrifat demektir ve çek kambiyo niteliğini kaybeder. Çekten cayma hakkınızı kullanmanızı, işleme konulması halinde itiraz haklarınızı kullanmanızı bunun için de avukatınıza danışmanızı tavsiye ederim.
merhaba engin bey acaba gene yanlıs konuyamı actım bılmıyom sızden ogrenmek istedıgım bır konu var günü genen cekı karsılıgı cıkmadı ben bunu takasa verebılırmıyım
Çeki başka bir bankaya gününden en az bir hafta önce verdiğinizde kabul ediyorlar bildiğim kadarıyla. Günü gelmiş, hele ki karşılığı olmayan çeki başka bir banka neden kabul etsin ki? Başka banka çekin karşılığını kendi uhdesine çekip daha sonra belli zamanlarda bankaların görevlileri ile takas masasında çeklerini birbirlerine takas ediyorlar. Karşılığı çıkmayanları ise karşılıksızdır kaşesi ile müşterilerine iade ediyorlar.Takas denilen olay budur.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Çeki başka bir bankaya gününden en az bir hafta önce verdiğinizde kabul ediyorlar bildiğim kadarıyla. Günü gelmiş, hele ki karşılığı olmayan çeki başka bir banka neden kabul etsin ki? Başka banka çekin karşılığını kendi uhdesine çekip daha sonra belli zamanlarda bankaların görevlileri ile takas masasında çeklerini birbirlerine takas ediyorlar. Karşılığı çıkmayanları ise karşılıksızdır kaşesi ile müşterilerine iade ediyorlar.Takas denilen olay budur.
ben sadece kanunda boyle bır işlem olup olmadıgını ogren mek istedım 25/11/2010 trıhındekı cekı gunu geldıgınde karsılıgı cıkmadı bende bekledım
02/12/2010 tarıhınde yazdırmak istedım karsı tarafa meil atıldı cekte oylama oldugunu soyledı ve banka bunu yazmadı bende takasa vermek ıstedım sormadan yazılsın dıye bankaya gıttım gunu gecmış dedıler bende baska bankaya gıttım takasa sokup yazdırdım yanı gıttıgım banka takasa sokulmaz dedi başka bankada takasa soktu ve sokulur dedıler sadece her banka kendı kurarlarmı var
çeki parafsız olarak teminata alan banka bana 6-7 ay önce karşılıksız çek düzenlemekten bana dava açtı bende maddi yetersizlikten dolayı karşılığında hiç bir şey yapamadım şimdi ben bu durumda ne yapabilirim ne olur bana bir yol gösterin ..
mahkemi mi olur eğer mahkeme olursa ben burada karşıbir dava açmadığım için haksız olurmuyum yani ben dava açmasam da hakim şöyle bir karar verebilirmi ^bu çekin üzerinde tahrifat vardır ve çek kombiyo niteliğini kaybetmiştir^diye bir karar çıkabilinirmi..birde bende şahsi olarak bu davalara bu süreden sonra itirazda bulunabilirmiyim bulunursam faydası varmıdır.. varsa nasıl bir itiraz yolu uygulayabilirim..ne olur yardımcı olun..saygılar........
Çekin tarihinde tahrifat varsa çek vasfını yitirdiğini karşılıksız çek davasında savunma aracı olarak dile getirebilirsiniz. İcra takibine konu edilmişse İcra hakimliğine tebliğden itibaren 5 gün içinde itiraz edilebilir.
engin bey çok teşekkür ederim cevabınız için ama şuna bir açıklık getirseniz çok sevinicem ben herhangi bir itirazda bulunmamış ve herhangi bir karşı dava açmamış olmam mahkemede aleyhime kullanılabilinirmi..yoksa birşey farkettirmezmi..şimdiden çok teşekür ederim..
Her mahkeme kendş önündeki dava ile sorumludur icra takibi yapılmadıysa nasıl karşı dava açacaksınız ki? İcra takibi yapıldıysa icra hakimliğinde itiraz edebilirsiniz. Yok etmediyseniz gerekçesini izah eder savunmanızı ona göre yaparsınız. Çekin vadesinde oynama sizin eliniz ürünü değilse bi sorumluluk doğmaz.
çokteşekkür ederim engin bey içim rahatladı tekrar sağolun..saygılarımla.........