Anlaşmalı boşanmada velayet davası açılabilir mi?
merhaba;
forumda konuları elimden geldiğince inceledim ama tam olarak benim öğrenmek istediğim konu hakkında net bir bilgi edinemedim.
benim bilgi almak istediğim konu şu;
daha önce evlilik yapmış ve boşanmış 2 tane çocuğu olan (14 yaşında ikiz)bir bayanla bir süredir görüşüyorum ve ileride evlenmeyi düşünüyoruz. fakat bu evlilik öncesi çocukların velayetini babadan almak istiyoruz. Boşanma davası açıldığı dönemde anne çocuklarından ayrılmamak, eşinin boşanmayı kabul etmesi davanın biran önce sonuçlanması için çocukların velayetinin, tüm eşyaların babada kalması şartı ile kabul etmiş ve tabir yerindeyse ceketini alıp evden çıkmış. şuanda anne babası tarafından tahsis edilmiş kendisine ait bir evde oturmakta. 600 tl maaşlı sosyal güvencesi olan bir işte çalışmakta. 4 yıldır çocuklar annesinin yanında özel günlerde (bayram, yılbaşı vs..) bir geceliğine çocuklar babasının yanına gidiyor. onun dışında baba çok fazla çocukları arayıp sormuyor fakat aylık alış veriş ve giderlerini karşılıyor. anne çocukların velayetini almak istiyor fakat baba velayet ile ilgili taviz vermiyor yani anlaşarak ikna etmek gibi bir imkan yok.
biz evlilik önce bu sorunu çözmek istiyoruz. bu konuda nasıl bir yol izleyeceğimizi bilmiyoruz. bu sorunu çözmeden evlenemiyoruz. burada şunu sormak istiyorum. 'bizim evlenmiş olmamız çocuklar için velayet davası açmamıza bir engel olur mu? '
eğer evlenmemiz velayet davası için bir engel ise bizim evlilik öncesi bu konu ile ilgili ne yapmamız gerekiyor.
konuyu elimden geldiğince kısa anlatmaya çalıştım. umarım derdimi anlatabilmişimdir.
bu konu ile ilgili yardımlarınızı bekliyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum...
Cevap: anlaşmalı boşanmada velayet davası açılabilir mi?
Evlilik; velayet davasına etkili değildir.
Burada annenin yapması gereken ; hrnekadar velayet babayaverilmişsede fiiline cocukların kendı yanında kaldıgını ve bakım ve gözetiminin kendisi tarafından gerçekleştirildiğinin ispat etmesidir.
Kaldı ki çocuklar da bu konuda şahitlik yapacak durumdadır.
Mutlaka bir avukattan yardım alınız.
konuya ilginizden dolayı teşekkür ederim.
birşey daha sormak istiyorum. çocukların velayetini aldıkran sonra şehir değiştirmek (kaçmak için değil daha iyi hayat şartları için) hukuki açıdan bir sorun yaratırmı bize.
Şehir değişikliği bir sorn değildir.