Üst kattaki komşunun verdiği zarar
Öncelikle Merhabalar
Sorunumuz şöyle 5 katlı bir sitenin giriş dükkanında matbaacılık yapmaktayız.
Üst katımızdaki daire bayan kuaförü geçtiğimiz hafta sonu kuaförün kombiye giden zemin içinden geçen tesisat borusu patlıyor ve yukarıya hiç bir zarar vermiyor ve alt katındaki dükkana yani bize matbaya maddi hasarlı bir su baskını oluyor bizim sigortamız yok üst kat komşumuzun sigortası var fakat gelen exper şunu söyledi bu sigorta kapsamında değildir bu mal sahibini ilgilendirir bizde şaşırdık üst kat kiracıda şaşırdı yani bizim bu masrafı mal sahibinden bayan etmemiz gerekli dedi bizde üst kat komşu ile mal sahibini aradık mal sahibi geldi bunu ben kabul etmem dedi bende sulh hukuk mahkemesinden bilirkişi raporu için inceleme istedim geldiler ve yukarıdan gelen sudan dolayı bu dükkanda maddi hasar oluşmuştur dediler ve raporu bu pazartesi alacağız bu arada makinalar çalışmaz durumda teknik servis cağırdık makinalar kullanılmaz diye rapor verdi ben bu raporları gelen hakim katip ve bilir kişilere ilettim dosyada bulunsun diye şimdi yapmam gereken nedir bunu öğrenmek istiyorum maddi hasarımız yaklaşık 32000 tl.
Çok Acil Olarak Cevap Rica Ediyorum....!!!!
Cevap: Üst kattaki komşunun verdiği zarar
Alıntı:
devrandinç rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle Merhabalar
Sorunumuz şöyle 5 katlı bir sitenin giriş dükkanında matbaacılık yapmaktayız.
Üst katımızdaki daire bayan kuaförü geçtiğimiz hafta sonu kuaförün kombiye giden zemin içinden geçen tesisat borusu patlıyor ve yukarıya hiç bir zarar vermiyor ve alt katındaki dükkana yani bize matbaya maddi hasarlı bir su baskını oluyor bizim sigortamız yok üst kat komşumuzun sigortası var fakat gelen exper şunu söyledi bu sigorta kapsamında değildir bu mal sahibini ilgilendirir bizde şaşırdık üst kat kiracıda şaşırdı yani bizim bu masrafı mal sahibinden bayan etmemiz gerekli dedi bizde üst kat komşu ile mal sahibini aradık mal sahibi geldi bunu ben kabul etmem dedi bende sulh hukuk mahkemesinden bilirkişi raporu için inceleme istedim geldiler ve yukarıdan gelen sudan dolayı bu dükkanda maddi hasar oluşmuştur dediler ve raporu bu pazartesi alacağız bu arada makinalar çalışmaz durumda teknik servis cağırdık makinalar kullanılmaz diye rapor verdi ben bu raporları gelen hakim katip ve bilir kişilere ilettim dosyada bulunsun diye şimdi yapmam gereken nedir bunu öğrenmek istiyorum maddi hasarımız yaklaşık 32000 tl.
Çok Acil Olarak Cevap Rica Ediyorum....!!!!
Türk Borçlar Kanununun 41. maddesine göre kasten, veyahut ihmal veyahut tedbirsizlik ya da dikkatsizlikle bir başkasına zarar verilmesi halinde bunun tazmin edilmesi gerekir.Buna göre;
A) UMUMİ KAİDELER
I - MESULİYET ŞERAİTİ
MADDE 41 - Gerek kasten gerek ihmal ve teseyyüp yahut tedbirsizlik ile haksız bir surette diğer kimseye bir zarar ika eden şahıs, o zararın tazminine mecburdur.
Ahlâka mugayir bir fiil ile başka bir kimsenin zarara uğramasına bilerek sebebiyet veren şahıs, kezalik o zararı tazmine mecburdur.
Suyun aktığı üst katta oturan kişi su sızan dairenin maliki değil de kiracısı ise, üst katın kiracısı BK.41. madde delaletiyle doğrudan sorumlu olur. Üst katın maliki bu durumda üst katın kiracısı ile birlikte (müteselsilen) BK.58. maddeye göre kusursuz sorumlu olur.
Eğer malik üst katı kiraya vermemiş ve kendisi oturuyor ise, üst katın maliki hem BK.41. maddeye göre, hem de bina sahibinin kusursuz sorumluluğunu düzenleyen 58. maddeye göre sorumlu olur.
Bilirkişi raporunu aldıktan sonra; avukat aracılığıyla maddi-manevi tazminat davası açmanızı öneririm.
ilk önce verdiğiniz bilgi için sonsuz şükranlarımı sunuyorum
şimdi sorum şu olacak biz bu davayı hem mal sahibine hemde şu an meskeni kullanan kiracıya
açacağız değilmi birde şunu ögrendim sulh hukuk bizim davamıza 6000tl. yi geçtiği için bakmıyormuş biz hangi mahkemeye başvuracağız ve öğrendiğim kadarıyla mahkemenin süresinin uzun olma ihtimalide varmış bunu ortadan kaldırmak için buna benzer bir sonuçlanmış dava örneğini dosyaya ekler isek dava süresini otamatikman kısaltırmışız bu konuda bana yardımcı olma ihtimaliniz nedir bunu ögrenmek istedim (tabi bu duyduklarımız kulaktan dolma ve laf yani) dogruluğu kesin olmayan sonuç olarak birde üst kattaki komşumuz bizim maddi hasarımızı mahkemede dediki aylık 500 lira gelirim var bunun 300 lirasını taksitle ödeye bilirim biz bu makinaları yaptıramıyoruz şu an için malum ekonomik koşullar iş hacminin daralması birde müşterilerimizin devamını sağlamak için işlerimizi dışarıda bastırmak zorunda kalıyoruz ve buda ister istemez nakit akışını engelliyor. birde dışarıda yaptırdığım işlerin geçen zamanın ödemesini nasıl tahsil edeceğiz.
ilginize şimdiden çok teşekkür ediyorum
selam ederim
devran dinç
bilirkişi raporunu aldım bugün bilirkişilerin verdiği hasar tespiti 32,500 tl
mahkeme kanalıyla tebliğ edilsin diye pul parasını falan ödedim bu gün
şimdi bir avukat tutma zamanını tebliğ edildikten sonramı yapmamız gerekli yoksa şimdi bir avukat tutup davayı açmayımı önerirsiniz zaten bu kişiler
bizim bu zararımızı ödeyecek olsalardı gelin bir bu işlerle ilgilenen yere gidelim kaça çıkar neye mal olur diye yanaşırlardı bize diye düşünüyorum ama ne gelen var ne giden biz bir an önce davamı açalım önerinizi bekliyorum
acil lütfen cevaplarmısınız şimdiden teşekkür ediyorum...
selam ederim
devran dinç