30 İş Günü sonrasında Para İadesi kaç gün içinde yapılmalıdır?
Merhabalar,
24 Ağustos 2009 tarihinde HP marka dizüstü bilgisayarımı onarım merkezine yalnızca bir arızanın giderilmesi sebebiyle teslim ettim.
15. iş günü dolduktan sonra aradığımda, onarımı gerçekleştirmeleri için yedek parça beklediklerini ilettiler.
Araya Ramazan Bayramının girmesi sebebiyle 2 Ekim'de 30 iş günüm doldu.
HP Tüketici Destek hattını arayarak, 30 iş günümün dolduğunu söyledim. İsminin Senem Hanım olduğunu öğrendiğim koordinatörlerine aktardılar.
Yasal haklarımı bildiğimi ve ürünün bedel iadesini istediğim söyledim. Benden fatura ve hesap bilgilerimi istediler. Aynı gün içinde gönderdim.
4 gün sonra, yani 6 Ekim 2009 tarihinde, bana aşağıda bir kopyası bulunan bir teklif gönderdiler.
İmzalayarak kendilerine ulaştırdım.
Teklif:
http://img97.imageshack.us/img97/8213/hp2z.jpg
Ayrıca teklifte bedel iadesinin, ürünün onarım merkezlerine teslim edildikten sonra gerçekleşeceğini belirtmişler. Zaten ürün, 65 gündür onarım merkezlerinde.
Ayrıca, para iadesinin en erken 15 gün, en geç 30 gün içerisinde gerçekleşeceğini söylediler.
Merak ettiğim şu, bu para iadesi sürecinin yasal aralığı kaç gün olarak belirlenmiştir?
Ayrıca Eyüp Hükümet Konağındaki MEB Müdürlüğü'ndeki Tüketici Hakem Heyeti üyesiyle de görüştüm. Ürünü satın aldığım yer olan Teknosa'ya, verdiği bir dilekçe örneği ile dava açmamı sağladı. Sürecin ise 3 ay sonra başlayacağını söyledi...
En nihayetinde, paramı iade almam gereken yasal süreç kaç gündür?
Cevap: 30 İş Günü sonrasında Para İadesi kaç gün içinde yapılmalıdır?
Alıntı:
M_CoPpieR rumuzlu üyeden alıntı
Merak ettiğim şu, bu para iadesi sürecinin yasal aralığı kaç gün olarak belirlenmiştir?
Niyetiniz üzüm yemekse, gayet güzel bir teklif. Kabul edin.
Ama para umurumda değil, canlarını sıkmak istiyorum derseniz bir miktar masraf edersiniz, biraz risk alırsınız ve tüketici hakem heyetinden sonuç beklersiniz. Savunma istenmesi, savunma gelmesi, karar çıkması vs. 2-3 ay kadar sürer. Karar çıktığı anda haciz için dosya açtırabilirsiniz. Ama garanti olması için kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süreyi beklersiniz. Tüketici mahkemesinde itiraz davası açmadılarsa icra dosyası açtırırsınız.
senoleker arkadaşın söylediği gibi teklif gayet güzel gözüküyor. Sizin için de uygunsa kabul edin derim.
Yok ben can sıkacağımm, uğraşacağım diyorsanız, izlemeniz gereken yol ne yazıkki Tüketici Hakem heyetinden geçmiyor.
Çünkü Tüketici Hakem Heyetinin aldığı kararların bağlayıcığı 987.- YL (bir miktar artmış olabilir enflasyon nispetinde). Bu miktarın üzerindeki tutarlarda hakem heyeti kararları açılacak davalarda birinci derece delil olarak kabul ediliyor.
Yani, hakem heyeti kararı ile icra işlemi başlatamıyorsunuz.
Dolayısı ile, doğrudan Tüketici Mahkemesinde dava açmanız gerekiyor. Dava min. 1 yıl gibi sürüyor. Yine dava konusu tutara baglı olarak temyiz imkanı var yani süreç uzayabilir. Nihayetinde davayı kazanırsanız alacağınızı icra marifeti ile tahsil edebilirsiniz.
Alıntı:
silinenadam rumuzlu üyeden alıntı
Çünkü Tüketici Hakem Heyetinin aldığı kararların bağlayıcığı 987.- YL
Burasını gözden kaçırmışım. Haklısınız, 3-5 ayda bitme şansı yok bence de.
Bildiğim, yasada para iadesinin ne kadar süre içinde yapılacağı konusunda bir açıklama olmadığı.Makul bir süre olarak değerlendirilmelidir bence.Bu durumda 30günlük bir sürenin, makul süre kabul edilme ihtimali oldukça yüksek bana göre.
Belirtmeyi unuttuğum diğer bir husus, en başta verdikleri güne oldukça az bir süre kalınca kendilerini aradığım ve bana bu sefer ise 30 gün için de bir kesinlik veremediklerini belirtti.
Yani işler sözlü yürüyünce bir lafları diğerini tutmuyor. Zira en geç 30 gün içinde yapacaklardı daha önceki sözlerine göre...
Ben 30 güne razıyım, ancak geciktirme-usandırma gibi şeyleri istedikleri gibi yapabilme ihtimallerini de öğrenmek istedim.