Senet takibinin kesinleşmesi
Cirontanın senedi düzenleyen hakkında icra takibi yapabilmesi için 1 senelik yasal süresi var ancak bu süre geçmesine rağmen icra tebligatı gönderiliyor ve bu konuda itiraz için 7 günlük yasal süre kaçırılıyor ve takip kesinleşiyor. Takip kesinleşmesine rağmen bu konuda sonradan dava açılamazmı.? Yani cirontanın 1 senelik süreyi kaçırmasına rağmen senet sahibine gitmesinin iptali için.?
Cevap: Senet takibinin kesinleşmesi
Cirantanın senedin keşidecisine bir yıl içinde mi takip başlatabiliyor?
Sayın Oğuz,
Evet, cirontanın senedi düzenleyene icra takibi yapabilmesi için senet vade tarihinden itibaren 1 sene yasal süresi vardır. 1 seneyi geçirirse icra hukukta açılacak bir davada takibi iptal ettirebilir. ( Hatta böyle bir durum başımıza gelmişti ve kazandık, takip iptal edildi ve üstüne %40 almıştık ). Bunu bazıları bilmiyor. Hatta kendi avukatımıda bu konuda ben uyarmıştım kazandığımız dava ile ilgili, oda bilmiyordu.
Yanlız bu ikinci durumda itiraz için 7 günlük süreyi kaçırdım ve takip kesinleşti. Acaba takip kesinleşmesine rağmen icra hukukta bu konu ile ilgili dava açılması işe yararmı.? Ne yapmam gerekir.?
Sayın alexander;
Bahsettiğiniz husus çok enteresan. Bir yıllık süre; üç yıllık sürenin kaçırılmas halinde söz konusu olabilir. Bunu kabul ediyorum. Zira üç yıllık süreyi kaçıran ciranta, sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre üç yılın dolmasını takip eden bir yıl içinde ilamsız takip yapabilir. Bu durum haricinde bir yıllık bir zamanaşımı mefhumu bulunmamaktadır. Eğer yanılıyorsam lütfen düzeltiniz. Akabinde ne yapabileceğinizi belirtelim.
Alıntı:
durgunlu rumuzlu üyeden alıntı
Sayın alexander;
Bahsettiğiniz husus çok enteresan. Bir yıllık süre; üç yıllık sürenin kaçırılmas halinde söz konusu olabilir. Bunu kabul ediyorum. Zira üç yıllık süreyi kaçıran ciranta, sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre üç yılın dolmasını takip eden bir yıl içinde ilamsız takip yapabilir. Bu durum haricinde bir yıllık bir zamanaşımı mefhumu bulunmamaktadır. Eğer yanılıyorsam lütfen düzeltiniz. Akabinde ne yapabileceğinizi belirtelim.
Sizin bahsettiğiniz 3 yıllık süre senet ile ilgilidir yani bir senedin icraya konulabilmesi için senet vade tarihinden itibaren 3 yıllık zamanaşımının kaçırılmaması gerekir, senet 3 yıl içinde herhangi bir hukuki işleme tabi tutulmazsa zamanaşımına uğrar ve hükmünü kaybeder. Ancak senet herhangi bir cironta tarafından senedi düzenleyene karşı icra takibine girişebilmesi için 1 yıl yasal süresi vardır. 1 yıllık süre kaçırılırsa cirontaya karşı iptal davası açılabilir ve takip iptal olur. Konu herhangi bir cirontanın senedi düzenleyene takibiyle ilgilidir. Burdada 1 yıllık zamanaşımı devreye girer.
1 yıllık zamanaşımı süresi nasıl anlaşılır ; Senedin vadesi + cirontanın takip tarihi. Yani cirontanın takip tarihi senet vadesinden 1 yıldan fazla ise o takip icra hukukta açılacak bir dava ile kesin iptal olunur.
"Takip kesinleşmesine rağmen bu konuda sonradan dava açılamazmı.? Yani cirontanın 1 senelik süreyi kaçırmasına rağmen senet sahibine gitmesinin iptali için.?"
menfi tespit davası açılması gerekir. Ancak 1 yıllık böyle bir süreyi bende ilk kez duyuyorum. sanki senedin sakat olması durumunda cirantaların birbirlerine gitmesi durumu anlatılmakta.
Sayın alexander;
TTK gereğince hamil keşideciye karşı 3 yıl içinde, hamil cirantalara karşı 1 yıl içinde, cirantalar diğer cirantalara karşı 6 ay içinde takipte bulunmalıdır. Sizin durumunuza uyan bir husus varsa süresi içinde kullanmalıydınız. YArgıtay kararlarına göre, zamanaşımı sebebiyle menfi tespit açılamaz.
Sayın Durgunlu haklı. Bende öyle düşünmüştüm. Tebligat tarihinden itibaren 5 günlük itiraz süresini geçirdiğim için menfi tespit veya herhangi bir dava açmam sonucu değiştirmez. Tek yapmam gereken takibin 1 yıllık süre içersinde işlem görmemesini beklmemem ve sonrasında iptal davası açmam olacaktır. Ayrıca Sayın Durgunluya TTK hükümlerini incelediği için teşekkür ederim.
"icra tebligatı gönderiliyor ve bu konuda itiraz için 7 günlük yasal süre kaçırılıyor ve takip kesinleşiyor."
yukarıda 7 aşagıda 5 . :) takip kambiyomu adi takip mi belli değil. senedin dayandığı hukuki ilişki sürdükce borç nasıl sona erecek. adi takip yaptı ise senede dayalı değil hukuki ilişikiye dayanılarak yapılmış oldugunu düşünüyorum. Burada soru soran arkadaş konuyu tanımlayıp işlemi soruyor. 3 yıllık kambiyo süresi bitse de borcun nedeni hukuki ilişkiye göre borc zaman aşımına uğrayamayabilir.