Cevap: köy muhtarlığı ile ilgili
Alıntı:
fatihh39 rumuzlu üyeden alıntı
.... mahkeme masrafları köylüden toplamak istiyorlar.
....
"Köy imece paralarını ödemediğiniz tespit edilmiştir.
Fatih Bey;
Mahkeme masrafı ne kadar ki?
Burada izlediğim kadarı ile çok küçük paralar. Yani muhtarın sizden isteyeceği kadar, sözü edilecek meblağda bir para olmasa gerek.
Acaba vekalet ücretleri falan mı var?
Muhtar "imece parası" dediğine göre köyün muhtelif giderleri için toplanıyor olabilir mi? Yani bir yanlış anlama olmasın?
Cevap: Köy muhtarlığı ile ilgili
istenen meblağ 500TL, yazık günah 20 kişiden toplasalar 10.000 lira para eder. tabiki ekstra işler vardır kesin ama elimde herhangi bir tebligat da olmadığından bilemiyorum neyi nereye harcayacaklarını...
Alıntı:
istenen mebla 500TL, yazık günah 20 kişiden toplasalar 10.000 lira para eder. tabiki ekstra işler vardır kesin ama elimde herhangi bir teblig felan olmadığından bilemiyorum neyi nereye harcayacaklarını...
Köy muhtarlarının 442 sayılı köy kanununda Madde 37/4'de para toplayabileceğini, Madde 37/5'de bu parayı harcama emri verebileceğini, Madde 37/7'de köy işlerinde davacı olarak vekil gönderebileceği söylüyor. Madde 37/6'da ise bu paranın hesabını köy ihtiyar heyetine vereceğini söylüyor.
Ancak 4982 sayılı kanunu, hassaten de madde 5'in son cümlesini göz önüne alırsak sizin de muhtara ya da ihtiyar heyetine bu paranın nasıl harcandığını sorma hakkınız olduğunu sanıyorum. Eğer kanunlara aykırı bir durum varsa tabii ki hesabını vermek durumunda.
Örneğin TBMM nasıl ki bir kanun çıkartırken sizin kişisel olarak onayınızı almak durumunda değil ise, köy meclisi de benzer durumda. Yani eğer alınan kararları beğenmiyorsanız bir dahaki seçime başka muhtar seçmek dışında bir yaptırımınız yok.
Tamam bir karar alırken bize sormak zorunda değil. Peki her istediği miktarda da köye para salmak gibi bir lüksü yoktur herhalde. Zaten köyün var olan bir suyu var, kalkıp aç gözlülükle diğer köyün suyunu almaya çalışıyor ve bunun parasını bizden topluyor. Sizce mantığa ve insanlığa sığıyormu? bence makul değil.
"Ben köy kanunu ile ilgili aşağıdaki bir yazıyı paylaşmak istedim. Köy gelirleri, köy işlerini gören köyün aylıklı adamlarının aylık ve yıl-lıklariyle köy sınırları içinde yapılacak mecburi köy işlerine yetmezse:
En yüksek haddi yirmi lirayı aşmamak üzere herkesin hal ve vaktine göre köy
ihtiyar meclisi karariyle köyde oturanlara ve köyde maddi alakası bulunanlara
salma salınır" böyle bir madde bulunmakta. yani 20 lirayı aşmamak kaydıyla, bunun bana bir faydası olurmu?
Ben bu parayı vermek istemiyorum, neden bu parayı vererek onlara destek olayım? aşağıdaki köydeki insanlar bizim insanımız değilmi? Ve bu parayı vermemek için nasıl bir yol izlemeliyim bu yolu bulmaya çalışıyorum. Peki bu köy paraları sözlümü istenir? yani bir tebliği felan yokmudur?
ÜÇÜNCÜ FASIL
İmece ve köy parası
Madde 15 - Köy işlerinin bir çoğu bütün köylü birleşerek imece ile yapılır.
Madde 16 - (Değişik: 5/7/1939 - 3664/1 md.)
Köy gelirleri, köy işlerini gören köyün aylıklı adamlarının aylık ve yıl-
lıklariyle köy sınırları içinde yapılacak mecburi köy işlerine yetmezse:
En yüksek haddi yirmi lirayı aşmamak üzere herkesin hal ve vaktine göre köy
ihtiyar meclisi karariyle köyde oturanlara ve köyde maddi alakası bulunanlara
salma salınır (1).
Madde 17 - Köy parası şunlardır:
1 - İhtiyar meclisi tarafından köylüye salınacak para;
2 - İşbu kanuna göre alınacak ceza paraları;
3 - Köy namına yazılı emlak ve arazi geliri;
4 - Yoliyle vakfedilen arazi ve emlak geliri;
5 - Avarrız gelirleri (ağaç, arazi, emlak, para);
6 - Hediye ve bağışlanmış paralar ve mallar, (ianat ve teberruat);
7 - Köy namına ekilen tarla geliri;
8 - Köy tezgah ve ambar ve dükkanları geliri;
9 - Mühürlenecek ilmühaberlerden alınacak para, (bu para ihtiyar meclisin-
ce yapılıp kaymakam veya vali tarafından tasdik olunan cetvele göre alınır);
10 - Köy sınırı içindeki taş, kireç, tuğla, kiremit, çorak, kil gibi ocak-
lardan alınacak para (nısıf kutru elliden yüz metreye kadar olanlardan);
11 - Çay ve nehirler üzerindeki kayık ve sallardan alınacak para, (senenin
altı ayı işliyenlere mahsustur. Bundan fazla işliyenler vilayet idarelerinin-
dir);
12 - Köy sınırı içindeki otlaklardan ve meralardan fazlasının kira paraları;
13 - Köyde satılmak için kesilen hayvanlardan alınacak para, (zephiye res-
mi);
14 - Köy sınırı içinde satılan hayvanlardan alınacak ihtisap resmi;
15 - Köy sınırı içinde sahipsiz ağaçların ve yemişlerin geliri;
16 - Köy sınırı içindeki kaplıcalar, maden suları, (şimdiye kadar belediye,
idarei hususiye, maliye, evkaf ve eşhas tarafından yoliyle elde edilenler ha-
riç);
17 - Geliri yetişmiyen köylerde muhtar, imam, katip, korucu, sığırtmaç, da-
nacı gibi köy adamlarının aylıkları veya senelikleri için salınacak para veya
mahsuller. (2)
Alıntı:
Ben bu parayı vermek istemiyorum, neden bu parayı vererek onlara destek olayım?
Emlak vergisi, Tabela vergisi gibi bir şey bu. Belediye benden aldığı para ile şu işi yapıyor ve ben bunu tasvip etmiyorum diyerek o parayı ödemekten imtina edemeyeceğiniz gibi bundan da edemezsiniz diye düşünüyorum.
Yirmi lira olayı ise, tarihe bakarsak şimdiki para ile 0,000020 TL Yani 0,0020 kuruş. Böyle bir para yok. Yani şöyle diyelim, köy nüfusu 1000 hane olsa, toplanacak 20'şer liralar 20,000 lira olur ki, şu andaki karşılığı 2 kuruş. Yani adedi 10 kuruş olan bir sakızın parası ancak 5000 haneli bir köyden toplanabilir.
O halde bu yirmi lira başka bir kriterle belirlenmeli. Ama bunun yöntemini ben bilmiyorum.
O zamanki döviz kurlarına bakarsak, şimdiki 20 liradan daha fazla olduğunu söylemek zor. Ama bu paranın da köy için çok az olduğu da aşikar. 500 lira ise oldukça yüksek bir para bence de.
Sanırım bir hukukçunun görüşüne ihtiyaç var.