Askeri Ceza Kanununa Göre Hırsızlık ve Sivildeki Sabıka Durumu
Merhabalar. Tarafıma asılsız da olsa bir olaydan dolayı başkasının malını izinsiz almaktan dava açılacak.Konu da şu şekilde; Bir arkadaşımdan borç almak için banka kartını aldım ve banka kartından para çektim. Daha sonra da hesabına tekrar almış olduğum parayı geri yatırdığım halde işler biraz değişti, konu büyüdü. Bunun için askeri makamlar tarafından ifadem alındı. Siz değerli avukatlara sorularım şunlar olacak;
1.Böyle bir konudan dolayı ceza alırsam rütbeli personel olduğum için Silahlı Kuvvetler'den ilişiğim kesilecektir, bunu biliyorum. Ancak alacağım ceza askeri ceza kanununa göre mi olur, yoksa TCK'ya göre mi yargılanırım? Yaklaşık ne kadar ceza alırım?
2.Ayrıca bu konudan dolayı ceza almam durumunda adli sicil kaydıma bu ceza işlenir mi ve işlenirse kaç sene adli sicil kaydımda kalır?
3.Son olarak da bu nedenden dolayı alacağım ceza para cezasına çevrilir veya ertelenir mi?
İlginize şimdiden çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum..
Cevap: Askeri Ceza Kanununa Göre Hırsızlık ve Sivildeki Sabıka Durumu
Eylemin içeriğini tam olarak bilemediğimden;
Askeri Ceza Kanunu'nun 132'nci maddesinde yazılı "üstünün, arkadaşının ya da astının bir şeyini çalmak" suçundan yargılanırsanız: Hapis cezası adli para cezasına veya tedbire çevrilebilir, ancak erteleme ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması yasağı nedeniyle "TSK'dan çıkarılma" feri cezası uygulanır.
Türk Ceza Kanunu'nun 141 ve devamı maddelerindeki "hırsızlık" veya "kullanma hırsızlığı" suçundan yargılanırsanız: Parayı soruşturma veya kovuşturma başlamadan önce ya da sonra yatırmışsanız etkin pişmanlıktan yararlanmanız ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması mümkün olduğundan feri ceza da uygulanmaz. Kullanma hırsızlığında kart sahibinin şikayeti de aranır.
Türk Ceza Kanunu'nun 245'inci maddesindeki "banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması" suçundan yargılanırsanız: Cezanın alt sınırı üç yıl hapis olmasına karşın, parayı yatırmışsanız etkin pişmanlıktan yararlanmanız ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması mümkün olduğundan feri ceza da uygulanmaz.
Türk Ceza Kanunu'nun 155'inci maddasindeki "güveni kötüye kullanma" suçundan yargılanırsanız: Kart sahibinin şikayeti zorunludur.Parayı yatırmışsanız etkin pişmanlıktan yararlanmanız ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması mümkün olduğundan feri ceza da uygulanmaz.
Ceza alırsanız, hangi kanuna göre verilmiş olursa olsun adli sicil kaydınıza işlenir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması durumunda işlenmez. Silinme koşulları için Adli Sicil Kanunu'nun 8 ve 9'uncu maddelerini inceleyiniz.
Sayın Kürşad Veli Eren;
Öncelikle cevabınız ve açıklamalarınız için sonsuz teşekkürler. Parayı soruşturmadan önce yatırdım. Bu dediğim olay, yani karttan para çekme 2 ayrı günde 2 kere oldu. Bunun için ceza katlanır mı? Ayrıca bu konuya sebep olan şahsın şikayetini geri alması durumunda askeri ceza kanununa göre azalma olabilir mi acaba? Benim tahminimce Askeri Ceza Kanununa göre beni yargılarlar ve TSK'dan çıkarırlar. Cezanın para cezasına çevrilmesi, tedbire çevrilmesi, cezada indirim yapılması neye göre yapılmakta? Mahkemedeki halim ve pişman olduğumu beyan etmem etkili olur mu? Tedbir cezası dediğiniz konu nedir o konuda da beni aydınlatırsanız sevinirim.
Şimdiden çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum..