Cevap: Babadan Kalma Borç?
Alıntı:
_mehmet_ rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar...
Bir arkadaşım var 3 kız kardeşler ve babası 3-4 ay önce vefat etti ve annesi tek kardeş. Babasının 3 bankaya borcu varmış babası öldükten sonra birini ödediler iki banka kaldı ama ödeyecek durumları yok. İki bankanın borcunu ödemek zorundalar mı yani baba vefat edince yükümlülük anne ve kızına geçiyor mu bilgisi olan arkadaşlar cevap verebilir mi?
babasının malı yada maaşı varmı varsa ordan ödenir yoksa terki miras versinler
Merhaba,
Reddi miras yoluna gidilerek borçtan kurtulabilirler, bir bankayı ödediler diye diğerlerini de ödemek zorunda değiller, ancak bunun için Medeni Kanun'da belirtilmiş 3 aylık sürenin geçirilmemiş olması gerekir, 3 aylık sürede aksi ispat edilmedikçe ölümü öğrenme ile birlikte başlar (yasal mirasçılar için olaydaki gibi.) Şayet 3 aylık süreyi geçrimişlerse kanuna göre önemli hallerde sulh hakimi bu süreyi uzatabilir, bu haller sulh hakiminin takdirine bırakılmıştır.
Reddi miras durumunda miras reddeden mirasçılar borçtan kurtuldukları gibi mirasbırakanın alacaklarını da alamazlar, örneğin maaşı varsa alamazlar.
Alıntı:
Av.Özlem Birgün rumuzlu üyeden alıntı
örneğin maaşı varsa alamazlar.
Yetim / dul maaşı ölenin midir? Yoksa hak sahibi olan yetimin / dulun mudur?
Sanki bu maaş yetimin / dulun hakkıdır ve reddi miras ile reddedilmiş olmaz gibi bir şeyler yazıldığını hatırlıyorum.
Alıntı:
Av.Özlem Birgün rumuzlu üyeden alıntı
Reddi miras durumunda miras reddeden mirasçılar borçtan kurtuldukları gibi mirasbırakanın alacaklarını da alamazlar, örneğin maaşı varsa alamazlar.
Dul ve yetim aylığı hakları varsa, mirası red etmiş olmaları maaş haklarını almalarına engel teşkil etmez.