-
Taciz cezası
iyi akşamlar.lokantaya yemek siparişi vermiştim.yemeğin içinden lokantanın kartı çıktı.kartın arkasında aşk içerikli sözler vardı.lokanta sahini uyarmaya gittim.doğuda küçük bir ilçede öğretmenim.dükkan sahibi' sen öğretmensin ben esnafım ben teklif ederim sen ister kabul edersin ister etmezsin' dedi.bunun üzerine suç duyurusunda bulundum .yarın mahkemem var.nasıl bir ceza verirler ya da ceza alır mı?. yardımcı olursanız sevinirim.
-
Cevap: Taciz cezası
Cinsel taciz suçu, 5237 sayılı TCK'nın İkinci Kitabının "Kişilere Karşı Suçlar"isimli ikinci kısmının "Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar" başlıklı altıncı bölümünde 105 inci maddede düzelenmiştir. Burada (1) kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur.
Bu fiiller hiyerarşi hizmet veya eğitim ve öğretim ilişkisinden yada aile içi ilişkiden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle yada aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlınarak işlendiği taktirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur: işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise, verilecek ceza bir yıldan az olamaz denilmektedir. Maddenin 2. Fıkrası 29.06.2005 tarih ve 5377 sayılı kanunla değiştirilerek bugünkü halini almıştır.
Cinsel taciz suçunun karşılığını 765 sayılı eski TCK'nın 421 inci maddesindeki söz atma ve sarkıntılık suçu oluşturmaktadır. Bu itibarla cinsel taciz içeren davranışlar ani olabileceği gibi devamlılık da arz edebilir. Ancak 105 inci maddede yer alan cinsel taciz suçunun 421 inci maddede düzenlenen fiili sarkıntılık vücuda temas şeklinde gerçekleşmemesi gerekir. Aksi takdirde eylem 102/1 cinsel saldırı ve 103/1 cinsel istismar madder kapsamında değerlendirelecektir. Örneğin yolda yürüyen bir kimseye şehevi amaçla bir şeyler söylenmesi, söz atılması ve bu kimsenin takip edilerek söz atmaya devam edilmesi, bıyık bükülmesi, el kol hareketlerinde bulunulması 105 madde kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtmeliyiz. Buna karşılık mağdurun yanağının okşanması yanağından bir kez öpülmesi, vücudun cinsel amacı ifade eden veya hatırlanan biçimde ellenmesi fiili sarkıntılık olarak kabul edilmekle birlikte bu eylemler 5237 sayılı TCK. anlamında cinsel taciz olarak nitelendirilemez.
TEŞEBBÜS
Sırf hareket suçu olan cinsel taciz fiili, icra hareketleri bittiğinde tamamlanır. Hareketten ayrı bir neticenin varlığı aranmaz. İcra hareketleri kısımlara bölünebildiği oranda bu suça teşebbüs olanaklıdır. Örneğin cinsel taciz niteliğindeki cümleleri kapsayan mektubun muhataba ulaşmadan ele geçirilmesi gibi.
İŞTİRAK
Bu suçu bakımından iştirakin her şekli örneğin azmettirme ve yardım etme mümkündür. Buna göre cinsel içerikli bir mektubu mağdura ulaştıran kimse yardım olarak sorumlu tutulmalıdır.
-
Cevap: Taciz cezası
Bu nasıl bir mantık allah aşkına yarabbim.Ben sana asılırım sen istersen yüz verirsin istersen vermezsin.Bu kadar aptallık şapşallık olur mu?