Tehditle para isteme suçu
yaklaşık 1 yıl önce mesaj yoluyla bir birinin borcundan dolayı aldığım senedin iade edilmesi ve yüklü miktarda bir para ödemem aksi taktirde başıma çok kötü şeylerin geleceğini içeren, bol hakaretli çok sayıda telefon mesajı üzerine konu adliyelik oldu. Savcı tehdit ve hakaretten davayı açtı. Ancak konu yağma suçunu da içerdiğinden yargıtay kararları (cep telefonu mesajı ile para istemeyi yağma sayan vb.) ışığında bir yazı hazırlayarak hakime sundum. İfademi suçun yağma vasfını taşıdığı yönünde verdim.
Sorularım.
1. Suçta yağma yönü var mı? Davanın olası akibeti nedir?
2. Manevi tazminat davası açmam için süre kısıtlaması var mı?
Saygılar,
Cevap: Tehditle para isteme.
Bu konuda değerli görüşlerinizi bekliyorum.
Cevap: Tehditle para isteme.
Bence de savcılık doğru mütaalada bulunmuş. Kanımca suç tehdit suçudur. Siz nereden yağma suçu ile bağlantı kurdunuz bilemiyorum. Yağma ile ilgili sunduğunuz yargıtay içtihatlarını buraya eklerseniz üzerinde tartışılabilir.
Cevap: Tehditle para isteme suçu
Yargıtay 6.Ceza Dairesi
E: 2003/5050 K: 2003/9784
11.12.2003 ,YAĞMA , TCK 61, TCK 80, TCK 81/1, TCK 495/1
ÖZET: Daha önceden katılan tarafından tanınan sanığın, katılanı önce yüzüne karşı, sonra cep telefonuna gönderdiği mesajlarla birden çok kez tehdit ederek para vermesini istediği, bu durumda eyleminin TCK.nın 495/1, 61, 80. maddelerine uyan suçu oluşturduğu gözetilmelidir.
Kaldı ki mesajlarda para dışında senet imhası için de tehdit mevcut.