Mal Paylaşımı (evlenmeden önceki kooperatif hissem)
Değerli dostlar,
1999 Senesinde bir kooperatife girdim ve halen ödemeler devam ediyor. Henüz evin tapusu alınmış değil. 5-6 yıl daha ödemeler devam edecek gibi. Bu arada 2001 Ağustos ayında evlendim ve bu günlerde boşanma sürecindeyiz. Eşim bu kooperatif hissesinden hak talep edebilirmi. Kendisi ev hanımı olduğundan ödemeler noktasında herhangi bir katkıda bulunmadı. Eğer hak talep ederse nasıl ve neye göredir?
İlginiz için teşekkürler.
Cevap: Mal Paylaşımı (evlenmeden önceki kooperatif hissem)
Ayrıca evlenirken eşya karşılığı 10000 Mark mihir senedi imzalamıştım. Bunun hükmü nedir? Ödemek zorundamıyım? Kendi aldığı eşyaları alsa olmazmı?
"Mihir senedi" hukukumuzda bildiğim kadarı ile yoktur. Kelime anlamı olarak boşanma tazminatı olarak verilen senettir. Dini nikahın zorunlu bir ritüelidir. Evlenme akdedilirken düzenlenir (şahitler huzurunda sözlü de olabilir, kağıda da dökülebilir) boşanma olmadığı sürece hükümsüzdür. Boşanma vuku bulursa anlaşıldığı şekilde erkek tarafından kadına ödenir.
Düzenlenmesi esnasında düşünülen budur. Kanunlarımıza göre ne şekilde ele alınması gerektiğini de hukukçularımızdan öğrenmek isteriz.
Değerli forum üyeleri sorumla alakalı yardım ederseniz çok memnun olurum. İlginiz için teşekkürler.
2001 yılından boşanma davası açıldığı tarihe kadar yapılan ödemeler evin ödemesinin ne kadarı diye hesaplanır. Bunun yarısı eşinizin hakkıdır.
2001 yılından sonra eşler başka bir mal rejimi seçmediyse, edinilmiş malların ortaklığı rejimi vardır. Kazandığınız (maaş, faiz, hisse senedi, kira vs.) gibi gelirlerinizin yarısı eşinizindir. Karşılıksız edinilen yani miras kalan mallar ile piyangodan çıkan ikramiye vs. gibi mallar tamamen sahibine aittir. Ama bunların gelirleri (faiz, kira vs.) paylaşıma tabidir.
Yani eve toplam 100 lira ödeyecekseniz, 2001'den sonra boşanma davası açılana kadar 40 lira ödediyseniz, eşinizin hakkı 20 lira veya %20 hissedir.
Mehir senedi de kanuni açıdan geçerlidir.